De balans tussen eten en familie
De verteller in het verhaal is de zoon (Julien) om wie het boek grotendeels draait.
De vader (Henri) van Julien heeft een restaurant 'Le Relais Fleuri' en de zoon groeit letterlijk op tussen de soep en de patatten.
Julien wil kok worden maar zijn Henri is daar vierkant tegen.
"Leer een echte stiel" is zijn antwoord.
We volgen Julien doorheen zijn jeugd en als Julien te weten komt dat zijn vader ziek is hoopt hij een notitieboekje te vinden waarin zijn vader alle recepten opschreef.
Naarmate het verhaal vordert gaat Julien naar de universiteit en wordt de relatie tussen hem en zijn vader er niet beter op.
Doorheen het verhaal maken we ook kennis met Lucien (de hulp in de keuken van de vader met wie hij ook in de oorlog gevochten heeft), Helene (de biologische moeder van Julien), Gaby, Maria en Nicole.
Synopsis
Een jongeman kijkt terug op zijn jeugd, zijn toekomstdroom was kok worden en het restaurant van zijn vader overnemen maar die had een heel andere toekomst in gedachten.