Axelle Lescroart
Leestip van Axelle Lescroart
Een dag niet gelezen is een dag niet geleefd!

Culturele graphic novel

1 maart 2024

De Reis van Manie Schaafijs gaat over Francisco die zijn geboorteplek Mandeira verlaat op zoek naar een betere toekomst en werk. Hij trekt naar Suriname waar hij dan schaafijs verkoopt. Vele jaren later, praat zijn familie over het schaafijs en wie dat nu heeft uitgevonden en wat de familiegeschiedenis nu eigenlijk is.

Het verhaal zelf is goed gevonden. Het is heel leuk om zo kennis te maken met de cultuur van Suriname en hoe dat vroeger was. Het is dus een tikkeltje historisch en je krijgt ook extra uitleg erbij. Dat staat in het fluoroze. En dat was toch wel verschrikkelijk. In dat kleur lezen, gaf mij gewoon meteen hoofdpijn. Een iets zachtere en minder felle tint had toch wel gemogen. Ik vond dat echt niet aangenaam lezen.

Dat brengt me bij het kleurenpalet. De accenten zijn voornamelijk fluoroze en dat vind ik echt niet fijn. Dus niet alleen sommige tekst, maar ook in de tekeningen komt het kleur vaak voor. Het is een unieke tekenstijl waar je wel moet voor zijn. Op zich heb ik daar niet echt iets op aan te merken, het is gewoon wat minder mijn smaak. Maar dat roze… Pff, nee.

Om het nog even te hebben over de tekstuele inhoud, vond ik het heel erg leuk dat er toch een bepaalde spanning aanwezig is want je weet eigenlijk niet wat het relatieverband is van Francisco en de familie die je in het nu ziet vertellen. Dat is een extra element die ik heel erg fijn vond. En dat verweven met de historie van het schaafijs. Heel erg leuk gevonden!

De reis van Manie Schaafijs is zeker een aanrader. Maar als de cover je niet aanspreekt qua stijl, dan vrees ik dat dit niks voor jou is als je puur naar illustraties gaat kijken. Het verhaal zelf vind ik zeer goed en een goed pluspunt. Dit krijgt vier sterren. Een minpunt voor het fluoroze.

Synopsis

De jonge Francisco verlaat het eiland Madeira op zoek naar werk en geluk. Hij verstopt zich op een schip naar Zuid-Amerika en bereikt na vele tegenslagen uiteindelijk Suriname. Hier doet hij een ontdekking die zijn leven verandert. Met kleurenillustraties. Vanaf ca. 9 jaar.

Axelle Lescroart
Leestip van Axelle Lescroart
Een dag niet gelezen is een dag niet geleefd!

De reis van Manie Schaafijs
Titel:
De reis van Manie Schaafijs
Auteur:
Zindzi Zevenbergen
# pagina's:
175 p. : ill.
Uitgeverij:
De Harmonie
ISBN:
9789463361804
Materiaal:
Boek
Onderwerp:
Suriname, Vluchtelingen
Aanbevolen voor:
warm,
droevig

Gerelateerde leestips