Silke Wimme
Leestip van Silke Wimme
A book is a magical thing that lets you travel to far-away places, without ever leaving your chair

voorspelbaar maar toch spannend

2 september 2021

Een boek geschreven door een gewezen politieagent met een tiental jaar ervaring, waarbij hij bovendien verschillende functies uitoefende zoals straatagent en rechercheur, moet goed zijn! Hij kent namelijk alle knepen van het vak. Zo iemand is Charlie Gallagher. In de UK is hij helemaal geen onbekende meer, hij heeft reeds meerdere misdaadseries op zijn naam staan die ook nog eens goed onthaald werden bij het grote publiek. Met Een stille vriend introduceert hij zijn nieuwe serie waarbij inspecteur Joel Norris de hoofdrol speelt. Zeer benieuwd begon ik het boek te lezen.

Callie Evans, een puberende tiener heeft een zelfmoordpoging gedaan. Gelukkig heeft ze het overleefd, maar haar ouders, Danny en Sharon Evans, lijken wel volledig het noorden kwijt te zijn. Ze ligt nog steeds in coma en er zijn veel vragen. Waarom heeft Callie het geprobeerd? Is er iets dat ze als ouder hadden kunnen doen om het te voorkomen? Danny was een topsporter maar raakt nergens nog aan de bak door het ganse gebeuren. Op een avond wordt hij benaderd door een privé detective die beweert te weten wat Callie motiveerde. Danny is echter in tweestrijd, hij weet niet of hij alles wel dient te geloven van wat deze vreemdeling hem voorschotelt.

Terzelfdertijd wordt een onthoofd lichaam gevonden aan het strand. Kersverse inspecteur Joel Norris wordt er naartoe gestuurd. Hij heeft echter geen enkele ervaring met moordzaken. Zal hij tot een ontknoping van de zaak kunnen komen?

De auteur is duidelijk iemand die weet waar hij het over heeft. Hij laat niets aan het toeval over, gans ht plaatje klopt. Bovendien heeft hij een zeer vlotte schrijfstijl, die hij aanvult met zijn talent om alles op een beeldende manier te brengen. Hierdoor kan je alles zo voor je zien: de witte krijtrotsen van Dover, zijn pubs, het hotel waar Danny in verblijft, … . De hoofdstukken zijn kort en het boek leest als een trein. Het is ook niet al te technisch wat je van iemand die zelf in het vak stond zou verwachten. Hierdoor is het geheel netjes in evenwicht en bezorgt het zijn lezers een prettige leeservaring.

Klinkt dus als de perfecte thriller en dat is het ook, toch was er iets waardoor ik niet zo goed doorheen het verhaal kwam. Heb lang moeten nadenken wat het is, gezien alles zo perfect lijkt. Waarschijnlijk was het voor mij allemaal iets “te” voorspelbaar. Ik heb dan ook al tal van misdaadverhalen gelezen en thrillers op tv gezien, waardoor ik De stille vriend minder origineel vond. Bepaalde wendingen zag ik al van ver aankomen, waardoor ik heel wat spanning miste. Bovendien ben ik niet zo voor verhalen waarbij men al vanaf de eerste pagina weet hoe de misdaad gebeurde. Ik vind het net prettig om samen met de hoofdinspecteur van het verhaal, hier Joel Norris, op onderzoek te gaan en zijn complexe denkwijzen te volgen. Hiernaast had ik verwacht dat het boek technischer zou zijn en meer vanuit het standpunt van de recherche, hoe zij hun onderzoek doen. Dit was wel aanwezig, maar niet zoveel als ik had gedacht en kwam pas na de tweede helft van het boek meer aan bod. Ik bleef hier ergens toch op mijn honger zitten. Doch het einde en de uiteindelijke plot was dan wel weer onverwacht en zag ik niet aankomen.

Doch blijft De stille vriend een vlotte thriller, met goed uitgewerkte personages. Hoe Danny en Richard in beeld gebracht worden door de auteur, met hun verdriet, is krachtig en grijpt je met momenten bij de keel. Het zet je bovendien aan tot nadenken, over hoe snel we als buitenstaander oordelen over bepaalde daden, zonder dat we de ware achtergrond kennen. Charlie zorgt er hier voor dat we onze ogen openen om dit minder snel te doen.

Al bij al een aangename leeservaring en ik kijk alvast uit naar meer “Joel Norris”, die kan uitgroeien tot een sterk en interessant personage.

3.5 sterren.

Synopsis

Als een politie-inspecteur na een periode van stress terugkomt in functie wordt hij meteen geconfronteerd met een reeks gruwelijke moorden die hij met een beperkt team moet zien op te lossen.

Silke Wimme
Leestip van Silke Wimme
A book is a magical thing that lets you travel to far-away places, without ever leaving your chair

De stille vriend
Titel:
De stille vriend
Auteur:
Charlie Gallagher
# pagina's:
366 p.
Uitgeverij:
HarperCollins
ISBN:
9789402708325
Materiaal:
Boek
Aanbevolen voor:
hartverscheurend

Gerelateerde leestips