Bettina Ortmann
Leestip van Bettina Ortmann
Verslavend / Levensnoodzakelijk

Hypnotiserend gruwelijk en krachtig mooi

2 september 2021

Hunter White is een telg van een geslacht van jagers. Ook al werd zijn vader door een banaal jachtongeval gedood, zijn grootvader leidde hem op tot een uitzonderlijk ervaren jager. Hunter hanteert daarbij wel het principe dat het gevecht tussen mens en dier eerlijk moet verlopen: geen verdovingen, geen prikkeldraad... één schot moet dodelijk zijn.

Hij is in Afrika om de laatste van zijn big five te doden, een zwarte neushoorn. Hij gelooft oprecht dat het geld dat hij daarvoor moet betalen naar een kweekprogramma gaat om de lokale neushoornpopulatie in stand te houden.

De jacht verloopt echter helemaal niet zoals verwacht als stropers zijn pad kruisen.

Met een knagend gevoel van onbevredigdheid krijgt hij van zijn vriend en opzichter Van Heeren immers een volgende optie: “Al gehoord van de big six?”

Met deze vraag wordt hij tot de diepste duisternis in zijn eigen hart gedreven. Zijn droom verandert ter plekke in een ware nachtmerrie.

De jacht- en natuurscènes zijn adembenemend krachtig geschreven. Hier moet grondig opzoekwerk aan te pas zijn gekomen. De ethische thematiek doet je bij momenten empathisch twijfelen aan welke kant je hoort. Enerzijds brengt jacht zogezegd geld op om tot uitsterven bedreigde dieren te beschermen ( zwakke dieren moeten worden gedood om zo de anderen te beschermen daar deze hun voortgang belemmeren), anderzijds is er het knagend gevoel van droefheid en boosheid dat een dier het leven wordt ontnomen zonder strijd.

Deze ideeënroman met zijn grimmige vragen over hedendaags kolonialisme en mannelijke jagersdrang houdt de lezer een spiegel voor.

Recensies verwijzen vaak naar Heart of darkness. Het verhaal is immers intens, waanzinnig, bloedstollend en ook mythisch. Je voelt vanaf de eerste pagina’s dat het niet goed kan aflopen.

Synopsis

Een fervente jager met ethische principes en een groot respect voor de Afrikaanse natuur is al twee jaar van plan een Afrikaanse zwarte neushoorn te doden, maar als het zover is, doet hij een verrassende vondst met onaangename gevolgen.

Bettina Ortmann
Leestip van Bettina Ortmann
Verslavend / Levensnoodzakelijk

Trofee
Titel:
Trofee
Auteur:
Gaea Schoeters
# pagina's:
223 p.
Genre:
Romans
Uitgeverij:
Em. Querido's Uitgeverij
ISBN:
9789021423883
Materiaal:
Boek
Onderwerp:
Jacht
Aanbevolen voor:
confronterend,
donker,
betoverend

Gerelateerde leestips