Leestip van Remi Boute

De laatkomer

10 februari 2023

Het boek schetst een emotioneel beeld van de uitdagingen en emoties die gepaard gaan met het verzorgen van een geliefde met dementie, en hoe dit de relaties tussen familieleden beïnvloedt.

Het verhaal begint op één van de laatste dagen van zijn leven, zijn 74ste verjaardag. Snel wordt duidelijk dat Désirée zijn rol als dementerende acteerde. Hij doet er alles aan om dement te lijken. Dit gaat van kleren stelen tot expres zijn behoefte in bed doen om niet door de mand te vallen. Zijn einde is tragisch, maar wel toepasselijk.

Het begin van het verhaal is post rem, waarna er een flashback komt om alles te verduidelijken. Het einde van het boek is gesloten, maar toch een beetje te kort als je het mij vraagt, plots was het boek uit.

De titel lijkt op het eerste gezicht niks met het verhaal te maken te hebben, maar als je eens dieper nadenkt, dan zijn er twee mogelijke verklaringen. Ofwel is hij een verwijzing naar de dementerende man, die verstandelijk altijd achter komt of “laatkomt”. Ofwel verwijst het naar Désirée die pas op zijn 74ste begint met leven.

De laatkomer is niet alleen een verhaal over persoonlijke strijd, maar ook een commentaar op de maatschappij. Het boek nodigt je uit om na te denken over tolerantie, menselijkheid en het belang van acceptatie en liefde.

Ik zou De laatkomer van Dimitri Verhulst aanbevelen aan lezers die houden van humor en die interesse hebben in hoe het leven eruit ziet als dementerende. Het is een aangrijpend en ontroerend verhaal dat je uitdaagt om na te denken over de waarde van verbinding en liefde, ook in de meest ingewikkelde omstandigheden.

Synopsis

Om zich alsnog te kunnen verzoenen met zijn leven, verlaat Désiré Cordier het pad zoals dat richting graf voor hem was uitgestippeld.Zijn gevoel van eigenwaarde, dat door zijn huwelijk was aangetast, wint hij terug als hij op een heuglijke dag, gezond en wel, in een tehuis voor seniele bejaarden wordt geplaatst. Hij belazert de kluit op virtuoze wijze door zich voor te doen als demente en incontinente grijsaard die op zijn einde afstevent. De rol van zijn leven, en die wordt nóg veelbelovender als er opeens een demente jeugdliefde in het tehuis opduikt.

Leestip van Remi Boute

De laatkomer
Titel:
De laatkomer
Auteur:
Dimitri Verhulst
# pagina's:
139 p.
Genre:
Romans
Uitgeverij:
Atlas Contact
ISBN:
9789025441463
Materiaal:
Boek
Onderwerp:
Dementie, Verzorgingstehuizen, Huwelijk
Aanbevolen voor:
hilarisch,
confronterend,
verrassend

Gerelateerde leestips