Leestip van Martijn Vandeputte

Een confronterende kennismaking met de bedenkingen van het existentialisme

26 april 2023

De Vreemdeling is een diepgaande verkenning van de menselijke natuur en de existentiële thema’s van het leven, geschreven door de gerenommeerde auteur en Nobelprijswinnaar Albert Camus. In het verhaal wordt het hoofdpersonage geconfronteerd met gevoelens van onverschilligheid en afstandelijkheid. Hierbij stuit hij op de absurditeit en de totale zinloosheid van het leven en dit wordt op een briljante manier geformuleerd door Camus.

Het boek vertelt het verhaal van Meursault, een Franse Algerijn die werkt als kantoorklerk. Wanneer zijn moeder sterft, lijkt hij hier weinig door geraakt te worden. Doorheen het boek beschrijft Camus de gebeurtenissen uit Meursaults leven en welke gevoelens hij hierbij ervaart. Zo leren we Meursault kennen als een vrij onverschillig en afstandelijk persoon. Hij pleegt een moord en het grootste deel van het boek handelt over de rechtszaak die volgt op deze daad. We krijgen de indruk dat Meursault, door zijn houding, niet begrijpt waarom hij gestraft zou moeten worden.

De Vreemdeling is, naar mijn mening, een hoogstaand literair werk omdat Camus het onwaarschijnlijke logisch laat lijken. We vatten een zekere sympathie op voor het hoofdpersonage niettegenstaande hij een pleger van een moord is. Zijn onwetende houding wekt het gevoel van onschuld bij de lezer op. Een voorbeeld ter illustratie: “Al met al herinner ik me alleen nog dat er, terwijl mijn advocaat bleef praten, door alle ruimten van het gerechtsgebouw vanaf de straat het trompetje van een ijsverkoper tot bij mij doordrong.” (Camus, 2017, p.120)

De protagonist is geen traditionele held of anti-held, maar een complex personage. Meursault wordt niet uitgebreid of expliciet voorgesteld, maar toch hebben we het gevoel dat we zijn gedachtengang perfect kunnen volgen. Dit is te danken aan de beschrijving van zijn reacties. Bovendien heeft Camus een minimalistische en haast poëtische schrijfstijl, waarmee hij een zeer uitgebreide sfeerscheppende ruimte creëert. Albert Camus weet als geen ander de zonsopgang te beschrijven vanuit Meursaults cel, alsook de sociale en bedroevende ruimte van de lagere milieus in de sloppenwijken van Algiers.

Aangezien het boek niet lang is lijkt het me een ideaal instapboek voor iedereen die kennis wil maken met de meer filosofisch getinte literatuur. De filosofische bedenkingen maken het boek tot een onmisbaar existentialistisch werk en een onvergetelijke leeservaring voor iedereen.

Synopsis

Een wegens moord ter dood veroordeelde jonge man hervindt zichzelf in het aanvaarden van een zekerheid zonder hoop.

Leestip van Martijn Vandeputte

De vreemdeling
Titel:
De vreemdeling
Auteur:
Albert Camus
# pagina's:
139 p.
Uitgeverij:
Uitgeverij De Bezige Bij
ISBN:
9789403149301
Materiaal:
Boek
Aanbevolen voor:
confronterend,
meeslepend,
dromerig

Gerelateerde leestips