Leestip van Elias Willem

De waanzinnige geschiedenis van een moordenaar

10 mei 2022

Toen Het Parfum van Patrick Süskind verscheen in 1985 belande het onmiddellijk op de bestsellerlijst in Duitsland. En daar bleef het maar liefst negen jaar. Het boek is oorspronkelijk Duits, maar dankzij de populariteit duurde het niet lang voor het in andere talen verscheen, momenteel is het al in 49 talen beschikbaar.

In het boek kijken we door de ogen van Jean-Baptiste Grenouille. Hij is geboren in 1736, in Parijs. Grenouille maakt een behoorlijk akelige jeugd mee. Hij komt namelijk in een weeshuis terecht want zijn moeder liet hem achter op een marktje. Wat hem daar onderscheidt van de andere kinderen is dat Grenouille helemaal geen lichaamsgeur heeft, hierdoor wordt hij door vele voedsters verstoten.

Hij heeft merkwaardig genoeg wel een verhoogd olfactorisch vermogen. Hij heeft dus met andere woorden een sterke neus. Hij kan geuren ook opslaan in zijn geheugen. Dit alles zorgt ervoor dat hij bezeten wordt met de geuren van jonge maagden. Wat leid tot het ontstaan van een moordenaar.

Je wordt onmiddellijk in het verhaal gezogen. Het boek leest enorm vlot en is doorheen het hele gegeven even spannend en meeslepend. Het is daarbovenop niet moeilijk te volgen met een chronologisch verloop en auctoriële verteller. Bij dit soort perspectief weet de verteller de emoties en gedachten van alle personages. De verteller kent ook zowel het verleden, het heden en de toekomst. Alles wordt dus expliciet uitgelegd en besproken.

“Haar mooie met zomersproeten bezaaide gezicht, rode mond, grote fonkelend groene ogen zag hij niet, want hij hield zijn ogen stijf gesloten terwijl hij haar wurgde en zijn enige zorg was dat hij niet het geringste van haar geur verloor.” (P. 46)

Bovenstaande citaat schetst perfect de sfeer dat Süskind creëert doorheen het boek. Het is duister, gruwelijk en angstaanjagend. Naast al dat gruwel, is Het Parfum ook sprookjesachtig en humoristisch. Het boek is geschikt voor iedere soort lezer. Zij die niet graag lezen en dit moeten voor school raad ik zeker dit boek aan.

Synopsis

Een man, geboren in erbarmelijke omstandigheden in Parijs in 1738, heeft een uiterst gevoelig reukorgaan waarmee hij als parfumeur grote faam en macht verwerft.

Leestip van Elias Willem

Het parfum : de geschiedenis van een moordenaar
Titel:
Het parfum : de geschiedenis van een moordenaar
Auteur:
Patrick Süskind
# pagina's:
255 p.
Uitgeverij:
Prometheus
ISBN:
9789044627718
Materiaal:
Boek
Onderwerp:
Frankrijk ; 18de eeuw, Zuid-Frankrijk, Reuk, Moorden
Aanbevolen voor:
griezelig,
angstaanjagend,
meeslepend

Gerelateerde leestips