Leestip van Arno De Meurechy

Woorden die je kunt ruiken

26 april 2023

Het Parfum van Patrick Süskind is een van de mooiste boeken die ik ooit heb gelezen. Het verhaal draait om Jean-Baptiste Grenouille, een man geboren zonder lichaamsgeur, maar zelf kan hij elke geur met zijn scherpe neus onderscheiden. Het boek biedt een meeslepende beschrijving van de geurenwereld en geeft daarbij een uniek perspectief op de menselijke natuur en de kracht van obsessie.

In het verhaal is Grenouille een zeer complex personage. Het is zelfs vrij lastig om je in hem in te leven. Zijn acties zijn namelijk nogal onmenselijk. Hij heeft bijvoorbeeld zeven jaar lang in een grot geleefd. Dat neemt echter niet weg dat het fascinerend is om te zien hoe hij zich ontwikkelt en hoe hij verandert naarmate het verhaal vordert. Zijn obsessie voor het creëren van de perfecte geur is zowel angstaanjagend als boeiend. Doorheen het boek is moeilijk om niet te worden meegesleept door zijn zoektocht.

Daarbij is de stijl van Süskind enorm rijk en levendig. Zijn vermogen om geuren en emoties te beschrijven is simpelweg verbluffend. Zijn woorden zijn zo krachtig dat je ze bijna kunt ruiken. Je vraagt je tijdens het lezen af of je zelf niet het personage in het boek bent die de geuren waarneemt. Of dat het nu goed ruikt of erg stinkt, elke geur uit de geurenwereld van Grenouille wordt tot in de fijnste details beschreven.

Wat het boek ook bijzonder maakt, is de manier waarop het de samenleving van 18e-eeuws Frankrijk beschrijft. Süskind slaagt erin een uniek inzicht in de sociale en culturele context van de tijd te bieden. Dat alles doet hij ook aan de hand van geuren. Zo wordt er een groot onderscheid gemaakt tussen de mooie, goed ruikende natuur en het drukke, slecht riekende stadsleven. Bovendien biedt het boek een interessante kritiek op de samenleving door te laten zien hoe de geuren van die tijd een diepgaande invloed hebben op de manier waarop mensen met elkaar omgaan.

Het Parfum is een boek dat ik iedereen kan aanraden. Het is gewoonweg fascinerend hoe achttiende-eeuws Frankrijk en het leven van Grenouille beschreven wordt aan de hand van geuren. Je zal dit boek ongetwijfeld graag lezen, zelfs al ben je niet de grootste leesfanaat.

Synopsis

Een man, geboren in erbarmelijke omstandigheden in Parijs in 1738, heeft een uiterst gevoelig reukorgaan waarmee hij als parfumeur grote faam en macht verwerft.

Leestip van Arno De Meurechy

Het parfum : de geschiedenis van een moordenaar
Titel:
Het parfum : de geschiedenis van een moordenaar
Auteur:
Patrick Süskind
# pagina's:
255 p.
Uitgeverij:
Prometheus
ISBN:
9789044627718
Materiaal:
Boek
Onderwerp:
Frankrijk ; 18de eeuw, Zuid-Frankrijk, Reuk, Moorden
Aanbevolen voor:
tragisch,
meeslepend,
verrassend

Gerelateerde leestips