Denia Peeters
Leestip van Denia Peeters
A truly good book teaches me better than to read it. I must soon lay it down, and commence living on its hint. What I began by reading, I must finish by acting. Henry David Thoreau

Hoe vrouwen heksen werden

6 mei 2021

Ik heb het boek een aantal keren in mijn handen gehad vooraleer ik het in mijn tas stopte om het te lezen. Ik wist dat ik dit boek moest lezen. Ik wist ook dat ik het mooi zou vinden. En ik wist ook dat het een hartverscheurend verhaal zou zijn.

Het is een prachtig, adembenemend verhaal over het leven van een Noorse gemeenschap op een eiland aan het einde van de wereld in het hoge noorden in 1617. Na een storm van mythische proporties worden meer dan 40 mannen opgeslokt door de zee en blijven de vrouwen achter. Om te overleven zijn ze verplicht om hun rouwproces en gewoontes opzij te schuiven en een nieuw soort gemeenschap op te bouwen waarin er geen plaats is voor vele gangbare ideeën over rollenpatronen in de tijdsgeest van toen. Vrouwen die op zee gaan om te vissen, het is ongezien in het Noorwegen van de 17de eeuw en tevens ongehoord volgens velen, inclusief enkele vrouwen uit het dorp. De strijd tussen wat hoort en wat moet om te overleven; tussen de nood aan verbinding en een steeds groeiende gapende, stinkende kloof tussen twee groepen vrouwen; tussen de schoonheid van vriendschap en angst, haat en polarisatie – Kiran Millwood Hargrave weet het op zo een tergend mooie subtiele manier vorm te geven dat je niet anders kan dan helemaal in het verhaal gezogen te worden. Soms merkte ik dat ik letterlijk enige tijd mijn adem had ingehouden tot ik er van duizelde, zo intens en tegelijk zo puur is het verhaal geschreven.

De auteur heeft zich gebaseerd op waargebeurde feiten om haar verhaal te schrijven, wat het des pakkender maakt. Ik vind het nog steeds ongelooflijk om te beseffen dat er zoveel onschuldige vrouwen zijn terechtgesteld voor hekserij. De schrijfster geeft de lezer met dit verhaal een inzicht in de omstandigheden waarin er een klimaat ontstond dat een perfecte voedingsbodem was voor zulke absurde praktijken: angst, polarisatie, een onstilbare honger naar macht en aanzien. Het is angstaanjagend om te zien hoe die cocktail in de geschiedenis van de mensheid zoveel ravage heeft aangericht. Ook daarom is het belang van zulke boeken groot: ze houden onze geest scherp én ons hart open.

Synopsis

Als de mannen van een afgelegen Noors eilandje omkomen bij een zware storm, weten de vrouwen zich zonder hen te redden tot een nieuwe toezichthouder orde op zaken komt stellen.

Denia Peeters
Leestip van Denia Peeters
A truly good book teaches me better than to read it. I must soon lay it down, and commence living on its hint. What I began by reading, I must finish by acting. Henry David Thoreau

De vrouwen van Vardø / Kiran Millwood Hargrave ; vertaald uit het Engels door Mijke Hadewey van Leersum
Titel:
De vrouwen van Vardø / Kiran Millwood Hargrave ; vertaald uit het Engels door Mijke Hadewey van Leersum
Auteur:
Kiran Millwood Hargrave
# pagina's:
335 p. : kaarten
Uitgeverij:
Uitgeverij Orlando
ISBN:
9789493081628
Materiaal:
Boek
Onderwerp:
Noorwegen ; 17de eeuw
Aanbevolen voor:
intens,
meeslepend,
hartverscheurend

Gerelateerde leestips