Leestip van Lowiek Vervisch

Gevangen in spanning

16 mei 2024

Het boek Doodsimpel van Peter James is een boek dat je aandacht vasthoudt van de eerste tot de laatste pagina.

In het boek Doodsimpel van Peter James, leer je een groep vrienden kennen die elkaar graag plagen. Zo nemen ze ook Michael beet. Hij gaat bijna trouwen en daarom hebben zijn vrienden het geniale idee om hem levend te begraven. Eenmaal ze hem begraven hebben, gaan ze feesten, alleen weten ze niet dat ze er nooit zullen aankomen. Er loopt het een en ander mis, waardoor Roy Grace wordt ingeschakeld om uit te zoeken waar Michael zich bevindt.

Zelf heb ik het boek als zeer aangenaam ervaren. Dit komt doordat ik gedurende het volledige boek geboeid was. De auteur heeft dit bereikt, doordat in het ene hoofdstuk de inspecteur Roy Grace aan het woord was, terwijl in het andere hoofdstuk Michael aan het woord was. Er waren dus verschillende personages die aan het woord komen gedurende het volledige verhaal, hierdoor kan je je inleven in wat ieder personage meemaakt. Er wordt in de loop van het verhaal telkens iets meer informatie vrijgegeven. Dit vergroot het inlevingsvermogen, maar ook de fantasie over hoe het verhaal verder zal verlopen. Uiteindelijk trek je als lezer een besluit en denk je: “Dit zal het einde worden.” Niets is minder waar. Een plottwist zorgt er uiteindelijk voor dat je je mening telkens moet herzien. De spanning wordt in ieder hoofdstuk stelselmatig opgebouwd tot een climax die toch nog heel verrassend is. Om het boek nog spannender te maken beschrijft de auteur bepaalde scènes heel uitgebreid. Op een bepaald moment moest Marc een graf openen om een fout recht te zetten. De manier waarop de auteur dit beschrijft, is zo uitvoerig dat het lijkt alsof je er zelf bij bent. Uiteindelijk maakte de schrijver gebruik van een gesloten einde waarbij het verhaal afgerond is en het mysterie wordt uitgeklaard.

Na het lezen van dit boek kan ik dus besluiten dat dit boek meer dan geslaagd is. Peter James slaagt er in is om de lezer gedurende het volledige verhaal te boeien. Hij wist de verschillende plottwisten op goede momenten aan te halen. De spanning blijft zodanig te snijden waardoor je volledig meegezogen wordt in het verhaal.

Synopsis

Wanneer vier vrienden een aanstaande bruidegom op zijn vrijgezellenavond bij wijze van grap in een doodskist in het bos begraven, krijgen zij een dodelijk ongeluk.

Leestip van Lowiek Vervisch

Doodsimpel
Titel:
Doodsimpel
Auteur:
Peter James
# pagina's:
383 p.
Uitgeverij:
De Fontein
ISBN:
9789026151248
Materiaal:
Boek
Aanbevolen voor:
meeslepend

Gerelateerde leestips