Leestip van Estée Lonneville

Dwalen in New York

16 mei 2024

Het verhaal speelt zich af tijdens de koude en donkere wintermaanden in New York. We mogen meegenieten van de gedachten van het ik-personage, de protagonist genaamd Holden Caulfield. Het gaat niet zo goed met Holden. Het verhaal start wanneer hij voor de derde keer van een school getrapt wordt. Het verlaten van de school liet hem echter onverschillig. In een opwelling besloot Holden weg te lopen van het internaat. Hij kon nog niet naar huis, want zijn ouders dachten dat hij nog op school was. Als gevolg was hij genoodzaakt om nog enkele dagen alleen in New York door te brengen. Tijdens zijn dagen in de wereldstad maakte hij natuurlijk een hele hoop dingen mee. Wat mij opviel was dat Holden een zeer pessimistische, eenzame jongen was. Dit zie je aan deze quote uit het boek: ‘Je moet nooit iemand iets vertellen. Als je dat doet, begin je meteen iedereen te missen.’ (hoofdstuk 26, pagina 255) Dit refereert naar zijn eenzaamheid en het feit dat hij niet zo veel mensen waardeert in zijn leven. Zijn zusje Phoebe vroeg hem eens wat hij nu echt leuk vond en het enige wat hij kon bedenken, was zijn dode broer Allie en zij. Hieruit kan je ook afleiden dat zijn eigen bestaan voor hem niet zoveel betekende.

Ik heb genoten van het lezen van dit boek, eerst en vooral omdat de schrijfstijl me heel erg aanspreekt, het leest vlot en het woordgebruik is simpel. Daarnaast is het een ware pageturner. Vanaf je begint met lezen is het moeilijk het boek weer neer te leggen. Ik vond het ook een zeer interessant personage. Het is geen persoon waarmee ik me kan identificeren, maar door in zijn hoofd te kruipen, begreep ik steeds meer zijn manier van denken. Opmerkzaam is het vele gebruik van vloekwoorden en grof taalgebruik, maar ik vind dit persoonlijk niet echt storend. Het is iets wat past bij de personele verteller, Holden en zijn karakter. De ruimte vond ik ook zeer interessant. Het boek speelt zich af in de jaren 50 in New York en door het lezen, leer je ook de tijdsgeest van toen kennen. De manier van werken en denken in New York werd mooi zichtbaar, wat ik zeker een pluspunt vond aan dit boek.

Ik concludeer dat ik aangenaam. Ik vond het geen onvergetelijk boek, maar ik ben wel blij dat ik het gelezen heb. Ik moet wel vermelden dat het boek niet zo spannend is, het is meer een beschrijving van alles wat hij heeft meegemaakt. Als je dus niet van sarcasme, grof taalgebruik of een verhaal zonder al te veel actie houdt, is dit niets voor jou.

Synopsis

De gedachten en de gevoelens van een 16-jarige Amerikaanse jongen die van school is gestuurd en door New York zwerft.

Leestip van Estée Lonneville

De vanger in het graan
Titel:
De vanger in het graan
Auteur:
J.D. Salinger
# pagina's:
288 p.
Uitgeverij:
De Bezige Bij
ISBN:
9789403134109
Materiaal:
Boek
Onderwerp:
Adolescentie, Jeugd ; Verenigde Staten ; 1945-, New York
Aanbevolen voor:
meeslepend

Gerelateerde leestips