Axelle Lescroart
Leestip van Axelle Lescroart
Een dag niet gelezen is een dag niet geleefd!

Meeslepende YA fantasy

3 februari 2021

Een Dodelijke Opleiding vindt plaats in Scholomance, een magische school waar er geen docenten aan te pas komen. Enkel de studenten en de magie zijn van belang. Maar, er schuilt achter elke hoek gevaar. Er zijn gevaarlijke monsters die je te grazen kunnen nemen, medestudenten kunnen je ook een loer draaien en kan je jezelf ook wel vertrouwen? El Higgens is een studente met duistere krachten. Zij heeft geen bondgenoten en is eerder een eenzaat in de school. Met haar krachten kan ze, als ze wil, grote gebieden verwoesten en alles doden wat in de weg staat. Dit houdt ze verborgen en ze wil dan ook die krachten niet gaan gebruiken. Maar als de nood het hoogst is… Zou El het dan wel doen?

El Higgens is een geweldig hoofdpersonage. Ze heeft de attitude om zich van niets of niemand aan te trekken, ze geeft echt om niemand. Dit geeft haar een “badass” uitstraling die vernieuwend is om te lezen. Meestal zijn de hoofdpersonages geliefd door vele ander personages of krijgt die doorgaans wel wat liefde in fantasy boeken. Maar in dit boek dus niet. Ze houdt ook voor niets of niemand haar mond waardoor ze grof kan overkomen, maar dit vond ik net het meest geweldige aan dit boek. Zo’n sterk “je m’en fous” hoofdpersonage is wat deze fantasy zo fantastisch maakt. Plus, ze maakt je ook aan het lachen. Ja, El is het ideale hoofdpersonage voor mij.

In het begin van het boek krijg je de ene term achter de andere naar je toe gesmeten en die kunnen wat moeilijk en lastig overkomen. Dit zou eventueel er een moeilijke start van kunnen maken. Ikzelf was van in het beging helemaal mee in deze wereld en met de termen waardoor er precies letterlijk een nieuwe wereld voor me open ging. De nieuwe termen kunnen redelijk overweldigend overkomen, maar laat dat je niet afschrikken. Je raakt er echt aan gewoon en je kan uit de context wel halen wat ermee bedoeld wordt. Het zit echt wel ingenieus in elkaar!

Vervolgens is deze wereld zo ontzettend origineel. Een school met een dark academy setting zonder docenten. Dat klinkt toch gewoon al als muziek in de oren? Bij mij toch wel. Het is niet enkel origineel, de wereld is ook goed opgebouwd. Je wordt er dan wel in gesmeten, maar als je het uit hebt wil je gewoon terug naar deze wereld. Echt waar.

De gehele verhaallijn is zo meeslepend. Dit verhaal wil je in één ruk uitlezen. De dingen die El en haar medestudenten meemaken zijn zo beeldend beschreven. Ook speelt die geweldige wereldopbouw niet alles direct kwijt. Doorheen het verhaal krijg je stilletjes aan meer en meer puzzelstukjes die helpen om de wereld te begrijpen. Mede dankzij de verhaallijn. Het einde is dan weer een mes in je hart. Ik wil deel twee nu al lezen! Dit snap je vast en zeker als je het boek leest en uit hebt…

Een dodelijke opleiding is fantastisch in al zijn elementen. Het zit ingenieus in elkaar, het hoofdpersonage is geweldig om te lezen en het is gewoonweg formidabel. Ik heb lang gezocht naar iets die mij niet aanstond, maar ik moet mededelen dat ik dit niet gevonden heb. Het zal je vast dan ook niet verbazen dat dit vijf sterren krijgt én het behoort tot mijn favorieten van 2020.

Axelle Lescroart
Leestip van Axelle Lescroart
Een dag niet gelezen is een dag niet geleefd!

Een dodelijke opleiding
Titel:
Een dodelijke opleiding
Auteur:
Naomi Novik
# pagina's:
335 p. : ill.
Genre:
Romans,
Fantasy
Uitgeverij:
Uitgeverij Luitingh-Sijthoff
ISBN:
9789024592371
Materiaal:
Boek
Aanbevolen voor:
donker,
betoverend,
intens

Gerelateerde leestips