Leestip van Luthien Sette

Kort maar krachtig

9 februari 2021

Het Gouden ei van Tim krabbé is bekend voor zijn kort en krachtig verhaal uitgeschreven in een kleine 97 pagina’s. Doordat het boekje zo dun is, laat de schrijver geen plaats voor achtergrondinformatie of diepgang. Het verhaal kan ik dus redelijk kort samenvatten.

Het boekje gaat over Rex Hofman en zijn vrouw Saskia. Op weg naar een vakantiehuis stopt het koppel bij een tankstation waar Saskia vervolgens spoorloos verdwijnt. Dan maakt de auteur een sprong van 8 jaar in de toekomst. Saskia is nooit teruggekeerd en Rex blijft hopeloos zoeken naar antwoorden die hij later dan ook zou vinden, maar niet op de manier waarop hij verwachtte.

De rode draad doorheen het boek is duidelijk de verdwijning van Saskia. Veel meer wordt er eigenlijk niet verteld. Het centraal thema is dus vermissing en het lijden van Rex speelt hierin ook een grote rol. De auteur zorgt voor wat extra spanning doormiddel van de auctoriële vertelstijl te benutten. Als lezer kom je namelijk dingen te weten waarvan de personages nog geen idee hebben.

Het boek is goed doordat de auteur het kort gehouden heeft. Als men ditzelfde verhaal, met bijkomende details en diepgang weliswaar, zou gieten in een boek van 300 pagina’s zou ik er waarschijnlijk niet aan beginnen.

Synopsis

Een jongeman gaat op zoek naar zijn raadselachtig verdwenen levensgezellin.

Leestip van Luthien Sette

Het gouden ei
Titel:
Het gouden ei
Auteur:
Tim Krabbe
# pagina's:
97 p.
Uitgeverij:
Prometheus
ISBN:
9789044618068
Materiaal:
Boek
Onderwerp:
Verdwijningen
Aanbevolen voor:
confronterend,
tragisch,
donker

Gerelateerde leestips