En je zult spinazie eten
Tijdens mijn zoektocht naar een geschikt boek, stootte ik op deze toch wel vreemde titel. Dit boek werd geschreven door Jan Knol en werd me eerder ook al eens aangeraden door Youtuber, ‘Acid’. “En je zult spinazie eten” is een boek waarin je meer leert over ethica en de ideeën van de filosoof Spinoza. Knol poogt via zijn verhaal met korte hoofdstukjes en op een eerder eenvoudige manier Spinoza’s ‘Ethica’ duidelijker en minder wiskundig aan de man of vrouw te brengen. Dat Knol daarin geslaagd is, kan ik alleen maar beamen. De stijl waarin hij schrijft is krachtig en vlot leesbaar.
Wie zich ooit heeft afgevraagd of wij mensen eigenlijk wel een vrije wil hebben, hoe er een god kan bestaan die voor zo veel slechts zorgt en of alles een wonder is of net niets een wonder is, … dan brengt dit boek gegarandeerd verduidelijking! Het verhaal geeft de lezer een kijk in hoe Spinoza de wereld bekijkt en hoe wij bepaalde zaken en verschijnselen kunnen plaatsen in de hedendaagse samenleving. God bijvoorbeeld wordt gezien als ‘een oneindigheid die eeuwig en eindeloos aanwezig is in al wat is’.
Ik vond het een erg interessant boek, omdat het vragen oproept en de lezer bepaalde dingen volledig anders laat bekijken. Ondanks het feit dat ik niet altijd akkoord ga met alles wat gezegd wordt, kan ik me toch wel vaak vinden in zijn redenering. Ik heb toch wel even stil gestaan bij het begrip ‘vrijheid’. Volgens Spinoza bijvoorbeeld, bereik je volledige vrijheid door te handelen volgens je eigen aard.
Dit was mijn eerste boek in het filosofische genre en het is zeker een prima boek om mensen die nog nooit iets in dit genre gelezen hebben aan te zetten dit wel te doen. Het is kort en bondig en biedt je een inkijk in vele ideeën in een korte tijd. Het boek is wel niet geschreven in een verhaalvorm zoals bijvoorbeeld: ”De Wereld van Sophie” maar desondanks is het boek wel zeker de moeite waard! Kenners beweren dat je, vooraleer je aan Spinoza’s ‘Ethica’ begint, het boek van Jan Knol een aanrader is.
Synopsis
Inleiding tot het denken van de Nederlandse filosoof (1632-1677).