Silke Wimme
Leestip van Silke Wimme
A book is a magical thing that lets you travel to far-away places, without ever leaving your chair

mooi meeslepend verhaal over WOII

9 maart 2021

Sinds Liefde met gebruiksaanwijzing verscheen ben ik fan van Aline Van Wijnen haar boeken. Haar feelgoodromans hebben net dat tikkeltje meer dan de boeken van andere auteurs in dit genre. De typerende elementen zoals een vrouwelijke hoofdrolspeelster en zeemzoete romantiek is steeds aanwezig, maar Aline zorgt ervoor dat er steeds sociale thema’s vermengd zitten in haar verhalen en dit is hetgeen ik zo leuk vind aan haar boeken. Toen ik hoorde dat er deze keer een echte roman aankwam kon ik niet wachten om deze te lezen. Superblij was ik dan ook met mijn vooruit-leesexemplaar.

Janna heeft het momenteel niet zo gemakkelijk, haar man Rolf heeft haar net verlaten en bovendien is haar grootmoeder Elle net overleden. Ze besluit haar moeder te helpen bij het uitruimen van het huis van haar oma. Hierbij vindt ze een oud kistje met een paar spulletjes die ze maar moeilijk kan plaatsen en waarbij ze zich afvraagt waarom haar oma deze had. Waarom hield haar grootmoeder een oude ring, een davidster en één of ander document in een vreemde taal bij?

Ze krijgt het kistje maar niet uit haar hoofd. Haar Oma Elle was een zwijgzame oude dame die maar bitter weinig vertelde over haar verleden. Geprikkeld door haar nieuwsgierigheid beslist Janna in het verleden van haar grootmoeder te gaan graven.

Met Het geheime kistje van Elle worden eigenlijk twee verschillende verhalen verteld. Enerzijds is er het relaas over Janna. Nadat haar echtgenoot Rolf haar in de steek liet begint ze aan alles te twijfelen en lijkt ze bovendien het geloof in zichtzelf ook nog te zijn verloren. Dankzij haar moeder en Angel, haar collega en beste vriendin, begint ze aan de zoektocht naar het verleden van haar grootmoeder. Dit gedeelte leest als een vlotte feelgoodroman. Je leeft mee met het vrouwelijke hoofdpersonage, waarbij er zelfs plaats is voor een ietsje romantiek. Hiernaast is er het verhaal van Ella, die het in de oorlog zwaar te verduren kreeg. Alles werd gedetailleerd uitgewerkt en er komen af en toe aangrijpende scènes in voor, zoals bij een historische roman.

Pas op het einde van het boek komen beide verhalen samen, wat de laatste tijd meer en meer voorkomt in romans en daardoor ook wat minder origineel lijkt. Maar Aline heeft er hier haar eigen accent aan gegeven door een perfecte mix tussen feelgood en historische fictie te creëren. Op deze manier kunnen liefhebbers van één van deze twee genres even kennismaken met een ander type boek dan ze normaal lezen, wat misschien ook naar meer kan smaken. Daar waar het verhaal van Janna licht en luchtig is, is het verhaal van Ella aangrijpend en blijft het lang hangen. Dagen nadat je het boek uit hebt blijven bepaalde taferelen je nog steeds achtervolgen. Via haar personages zal de auteur de gruwelijkheden van een oorlog aan de kaak gestellen, zelfs jaren later laten deze nog steeds diepe littekens na in een mensenleven. Stil wordt je hiervan tijdens het lezen. Het feelgood gedeelte van het boek wordt geschreven in de stijl die we kennen van Aline, luchtig, soms grappig, maar toch veel aandacht voor de personages en hun gevoelens.

Het andere deel is een nieuwe stijl voor de auteur en hieruit blijkt hoe veelzijdig zij is en bovendien ook nog eens veel verschillende genres aan kan. Er is duidelijk zeer diepgaande research gebeurd waardoor de auteur haar lezers kan meevoeren naar een tijd en plaats alsof ze er zelf zijn, ik waande me echt in Parijs en Wit-Rusland. Ook hebben de personages veel diepgang. Janna lijkt aanvankelijk een saai, braaf personage te zijn maar ze ontwikkelde zich snel naar een vrouw met ballen.

Wel jammer dat er reeds heel wat recensies online gepubliceerd zijn die heel wat prijsgeven van de inhoud. Doordat ik al wat was gaan rondneuzen wist ik al redelijk wat over het verhaal, wat natuurlijk zonde is. Net zoals met andere boeken lees je dit boek best zonder dat je al te veel over de inhoud weet. Aline Van Wijnen heeft met Het geheime kistje van Ella niet alleen een prachtig

verhaal geschreven, ze heeft bovendien een leuk nieuw genre bedacht “de historische feelgoodroman” en dit smaakt naar meer! Na het lezen van Liefde met gebruiksaanwijzing kon ik niet van de Chocotoffs blijven en nu heb ik ontzettend veel zin in Ella’s aardappelpannenkoekjes.

Ik kijk alvast uit naar Aline haar volgende boek, en jullie? 5 sterren *****

Synopsis

Als Janna na het overlijden van haar oma een kistje vindt, roept dat vragen op over wie haar oma eigenlijk was. Janna gaat op onderzoek uit en leert daarbij ook zichzelf kennen.

Silke Wimme
Leestip van Silke Wimme
A book is a magical thing that lets you travel to far-away places, without ever leaving your chair

Het geheime kistje van Elle
Titel:
Het geheime kistje van Elle
Auteur:
Aline Van Wijnen
# pagina's:
364 p.
Uitgeverij:
Boekerij
ISBN:
9789022591857
Materiaal:
Boek
Onderwerp:
Jodenvervolging ; Sovjet-Unie ; Wereldoorlog II
Aanbevolen voor:
meeslepend

Gerelateerde leestips