Leestip van Lukas Dedeyne

"Kort maar krachtig"

8 maart 2021

In het boek “De laatkomer” van Dimitri Verhulst volg je de gedachtegang van Désiré. Hij is bibliothecaris en heeft niet veel bereikt in zijn leven. Hoewel Désiré een vrouw en twee kinderen heeft, haalt hij hier niet veel plezier uit; zijn kinderen zijn het huis al uit en hij ligt onder de sloef bij zijn vrouw.

Op een bepaald moment besluit Désiré, omdat hij zijn huidige leven beu is, om zijn eigen dementie in scène te zetten, hij is immers al 74 en dat is niet ongewoon op zo’n leeftijd. Dit doet hij door stap voor stap een “stapje” achteruit te zetten. Totdat hij uiteindelijk de eerste beste trein neemt en door de politie naar huis gevoerd moet worden. Ook liep hij een winkel binnen, paste de kleren, en liep naar buiten met zijn nieuwe kleren en liet zijn oude achter.

Dit boek vind ik een echte topper, niet omdat het de beste verhaallijn heeft, niet omdat het het meest diepzinnige verhaal bevat. Nee, het is gewoon kort en krachtig. Een boek hoeft niet altijd een literair meesterwerk te zijn, het volstaat om zich tot de essentie te houden. De schrijver gaat op een humoristische manier om met bepaalde onderwerpen zoals veroudering en uiteindelijk de dood. Dit deed me hierover nadenken, hoewel ik hier liever niet over nadenk.

De manier van het ordenen van hoofdstukken vind ik ook wel bijzonder. Elk hoofdstuk start met het vaste zinnetje “ik steek de Styx over en ik neem mee:…” Maar elk hoofdstuk komt er een nieuw stuk bij. Het valt te vergelijken met het spelletje “ik ga op reis en ik neem mee…” Ik vind dit heel mooi gedaan. Elk stuk haalt ook een leuk element van in het hoofdstuk aan.

Het stoorde mij echter dat het hoofdpersonage, Désiré, soms zo gevoelloos handelde. Zo dacht ik een paar keer in mezelf “Maar waarom doe je dat nu?”. Dit gaf echt blijk van hoe beu hij zijn eigen leven was.

Toch ben ik blij dat ik dit boek gelezen heb, het gaf me een andere kijk op bepaalde zaken en het was aangenaam om te lezen. Daarom raad ik dit boek ten zeerste aan. Ik ben er van overtuigd dat dit een open boek is, met voor elk wat wils.

Synopsis

Om zich alsnog te kunnen verzoenen met zijn leven, verlaat Désiré Cordier het pad zoals dat richting graf voor hem was uitgestippeld.Zijn gevoel van eigenwaarde, dat door zijn huwelijk was aangetast, wint hij terug als hij op een heuglijke dag, gezond en wel, in een tehuis voor seniele bejaarden wordt geplaatst. Hij belazert de kluit op virtuoze wijze door zich voor te doen als demente en incontinente grijsaard die op zijn einde afstevent. De rol van zijn leven, en die wordt nóg veelbelovender als er opeens een demente jeugdliefde in het tehuis opduikt.

Leestip van Lukas Dedeyne

De laatkomer
Titel:
De laatkomer
Auteur:
Dimitri Verhulst
# pagina's:
139 p.
Genre:
Romans
Uitgeverij:
Atlas Contact
ISBN:
9789025441463
Materiaal:
Boek
Onderwerp:
Dementie
Aanbevolen voor:
hilarisch

Gerelateerde leestips