Leestip van Joëlle Snauwaert

Ex-drummer

19 februari 2024

“Ex-Drummer” geschreven door Herman Brusselmans en uitgegeven door Uitgeverij Prometheus is een vlot geschreven boek. Het verhaal is zeer origineel en goed uitgewerkt. Aangezien ik graag realistische verhalen lees, vond ik het een zeer goed boek. Ik ben namelijk niet echt fan van fantasieboeken.

"Ex-drummer" is anders dan alle andere boeken die ik ooit gelezen heb. Herman Brusselmans heeft namelijk een heel aparte manier van schrijven. Het eerste wat je opvalt, is dat de schrijver niet bang is om vieze woorden te gebruiken. Hij zegt gewoon waar het op staat, en soms is het een beetje schokkend, maar het past wel bij het verhaal. Het is alsof je in het hoofd van de personages kijkt, en zij zijn ook niet bepaald verlegen. De auteur maakt zijn reputatie dat hij geen blad voor de mond neemt dus helemaal waar.

Het boek gaat over drie muzikanten, Koen, Jan en Ivan, die op zoek zijn naar een nieuwe drummer voor hun band. Zelf hebben ze alle drie een handicap. De ene is bijna doof, de andere heeft een stijve arm en de derde heeft een slisprobleem. De drie muzikanten willen daarom een drummer die ook een handicap heeft. Ze vragen aan het ik-personage om hun drummer te zijn. Zijn handicap is gewoon het feit dat hij niet kan drummen.

De personages zijn echt raar, maar op een grappige manier. Ze hebben allemaal hun eigen problemen. Maar ondanks al, hun vreemde manieren, begin je toch met ze mee te leven. Het is alsof je vrienden wordt met een stel vreemde types die je normaal nooit zou tegenkomen.

Het verhaal zelf is best chaotisch. Ze zoeken niet alleen een drummer, maar er gebeuren ook allemaal andere gekke dingen. Daardoor is het soms moeilijk om te volgen, maar dat maakt het juist spannend. Het is alsof je in een achtbaan zit en niet weet wat er hierna gaat gebeuren.

Wat ik cool vind, is dat het boek niet alleen over de zoektocht naar een drummer gaat. Het gaat ook over vragen als 'Wie ben ik?' en 'Hoe gaan mensen met elkaar om?'. Dat maakt het boek dieper dan je in eerste instantie zou denken. Brusselmans laat zien dat echte kunst soms uit de gekste en donkerste hoeken van het leven kan komen.

Ondanks alle vreemde wendingen is het boek ook humoristisch. Brusselmans heeft een soort droge humor die je aan het lachen maakt, zelfs als je eigenlijk niet zou moeten lachen. Het maakt het boek lichter en zorgt ervoor dat je alles niet te serieus neemt.

Al met al is "Ex-drummer" echt een apart boek. Het is niet voor gevoelige mensen, want sommige dingen zijn best wel grof geschreven, maar als je van avontuur houdt en wel tegen wat vreemde dingen kan, dan is het echt de moeite waard. Het is alsof je een kijkje neemt in een totaal andere wereld, en dat maakt het een unieke leeservaring.

Synopsis

Een werkloze drummer troost zich met het bespotten en kwellen van anderen.

Leestip van Joëlle Snauwaert

Ex-drummer
Titel:
Ex-drummer
Auteur:
Herman Brusselmans
# pagina's:
182 p.
Uitgeverij:
Prometheus
ISBN:
90-5333-256-1
Materiaal:
Boek
Onderwerp:
Muziek
Aanbevolen voor:
verrassend

Gerelateerde leestips