Leestip van Cecile Geysens
liefde voor Nederlandse literatuur

Eerlijk en autobiografisch

1 mei 2024

Eerlijk en autobiografisch

Enkele maanden geleden las ik een interview met Herman Koch in de Standaard der Letteren over z’n nieuwste boek met de ietwat vreemde titel Ga je erover schrijven? Daarin bleek dat Herman Koch ongeneeslijke prostaatkanker heeft. In één van de raadplegingen vraagt z’n behandelende arts hem of hij over z’n ziekte zal schrijven. En dat heeft hij dus gedaan in dit boek dat in 2023 verscheen. Het is een heel persoonlijk verhaal geworden over het verloop van z’n ziekte en over de evolutie van z’n schrijverschap van bij het prille begin in z’n tienerjaren. Vooral door dit tweede aspect is dit bijzonder interessant. Ik las eerder al Finse Dagen (zie mijn leestip) en daarin gaat het ook al over z’n moeilijke jeugd en de vroege dood van z’n ouders. Dit komt hier opnieuw aan bod.

Hij noemt dit werk geen roman omdat het puur non-fictie is. Maar door de knappe opbouw, de literaire stijl en het spelen met de taal leest het vlot als een goede roman. Het is des te aangrijpender als je dan weet dat het allemaal echt is. De schrijver stelt zich kwetsbaar op door zo eerlijk over z'n verleden en z’n ambitie om schrijver te worden te vertellen. Soms is de inkijk in z’n privéleven van die aard dat je je als lezer een beetje voyeur voelt. Maar in zijn situatie heeft de auteur gewoon niets meer te verbergen of te verliezen. De laatste zin is : “ik leef door” – hij is van plan om heel bewust elk moment in het nu door te leven.
Ik vind dit een aanrader voor al wie te maken krijgt met (uitgezaaide) kanker of een andere ongeneeslijke ziekte. De evolutie van psychologische ontreddering bij het slechtnieuwsgesprek in het begin tot een serene mindfulnesshouding op het einde is (denk ik) realistisch weergegeven. Ik vind dit ook een aanrader voor al wie geïnteresseerd is in het schrijverschap (het beroep schrijver) . Hier doorprikt de auteur de mythe van de Geïnspireerde Kunstenaar : soms is het vooral een métier met veel transpiratie en werkuren… Met veel respect, bedankt Herman Koch, het ga je goed!

Leestip van Cecile Geysens
liefde voor Nederlandse literatuur

Ga je erover schrijven?
Titel:
Ga je erover schrijven?
Auteur:
Herman Koch
# pagina's:
270 p.
Uitgeverij:
Ambo|Anthos
ISBN:
9789026364631
Materiaal:
Boek
Onderwerp:
Jeugdherinneringen, Ziek zijn, Kanker, Familie, Schrijverschap
Aanbevolen voor:
aangrijpend

Gerelateerde leestips