Silke Wimme
Leestip van Silke Wimme
A book is a magical thing that lets you travel to far-away places, without ever leaving your chair

razend spannende thriller

24 mei 2021

Ik had reeds veel gehoord over voorgaande boek van Anya Nieuwierra Het bloemenmeisje en was dan ook verheugd uitgekozen te zijn om haar nieuwste boek De Camino als eerste te lezen in de LS sterrenthriller leesclub. Spannend!

Het boek neemt je mee naar het Zuiden van Frankrijk waar Lotte’s echtgenoot vorig jaar zelfmoord pleegde. Nadat hij kanker had overwonnen zag hij het leven terug positief in en wilde hij de Camino wandelen. Zijn overlijden komt dan ook volledig onverwacht voor Lotte en ze kan maar niet geloven dat Emil effectief zelfmoord pleegde. Volgens haar is er dan ook meer aan de hand.

Emil vluchtte in 1995 uit het toenmalige Joegoslavië (het huidige Bosnië en Herzegovina) en was niet alleen een geweldige echtgenoot maar ook een super papa voor zijn twee zonen. Nadat ze hem naar zijn laatste rustplaats in zijn thuisland heeft gebracht beslist zij exact een jaar nadat Emil de Camino liep dezelfde route als hij te wandelen. Op deze manier wil ze begrijpen waarom hij deed wat hij deed en ook het hoofdstuk volledig afsluiten. Maar tijdens haar Camino komt ze beetje bij beetje komt geheimen te weten die ze liever niet had geweten.

Dit boek heeft een grote indruk bij mij nagelaten. Het verhaal is spannend en zeer goed uitgewerkt. Vooral de manier waarop de auteur historische feiten, de gruwelen van een burgeroorlog, kan verwerken in een razend spannende thriller is geniaal. Hier is zeer veel research aan vooraf gegaan. Een tweede wat mij opviel was dat de auteur zichzelf ook niet verdronk in de vele feiten. Ze is erin geslaagd een sublieme thriller te schrijven die de lezers laat meereizen doorheen de geschiedenis. Ik houd er van wanneer er historische feiten verwerkt worden in een fictie verhaal. Belangrijk hierbij is dat de feiten correct zijn en het verhaal realistisch blijft. Geen toevalligheden om geheel te laten kloppen. Hierin is Anya Niewierra met glans geslaagd. Dit heft het boek naar een hoger niveau.

Hiernaast hebben de personages veel diepgang. Je leert hen echt wel goed kennen en het proces van rouwen krijgt de nodige aandacht. Rouwen is voor iedereen anders, Lotte, en haar kinderen, elk rouwt voor Emil op zijn eigen manier.

Het verhaal is spannend, vanaf de eerste pagina ga je op het puntje van je stoel zitten en kan je het ook niet meer opzij leggen. Je blijft getriggerd door wat nu het geheim van Emil zou zijn en waarom hij heeft gedaan wat hij gedaan heeft. Pagina na pagina kom je meer en meer te weten. Doch vond ik het verhaal, de uiteindelijke plot iets voorspelbaar. Dit mede door de tekst op de achterflap. Wie ook maar iets weet over de geschiedenis van de jaren ’90 en het toenmalige Joegoslavië kan al raden welke kant het verhaal op zal gaan na het lezen van de korte inhoud op de achterflap. Beetje zonde want het neemt toch wel wat van de spanning weg.

Voor mij is De Camino een echte pageturner! Ik heb ook veel bijgeleerd over de geschiedenis van toenmalig Joegoslavië. Een dik verdiende 4.5 ster!

Silke Wimme
Leestip van Silke Wimme
A book is a magical thing that lets you travel to far-away places, without ever leaving your chair

Titel:
De Camino
Auteur:
Anya Niewierra
# pagina's:
382
Aanbevolen voor:
aangrijpend

Gerelateerde leestips