Leestip van Stien Van Tieghem

Een pakkend verhaal met een verrassende ontknoping

20 februari 2022

Het boek Het doorboorde hart, geschreven door Amélie Nothomb, beschrijft de relatie tussen moeder en dochter. Het is een pijnlijk, maar prachtig verhaal over een leven zonder moederliefde. Marie is het allermooiste meisje van het dorp en trouwt er met de knapste jongen. Een aantal jaren later krijgen ze samen een dochter, Diane genaamd. Dit kind is blijkbaar nog mooier dan haar waardoor de jaloerse Marie geen aandacht schenkt aan Diane. Diane groeit op zonder echte moederliefde en woont om die reden bij haar grootouders.

Wanneer Diane op de universiteit zit, schept ze een hechte vriendschapsband met de lector Olivia, een succesvolle vrouw die een wetenschappelijke carrière combineert met het moederschap. Diane helpt Olivia om de titel van professor te krijgen. Door die nauwe samenwerking ontdekt Diane steeds meer overeenkomsten tussen Olivia en haar eigen moeder. Een inzicht dat haar doet besluiten om zich over de verwaarloosde dochter van haar ‘vriendin’ te ontfermen. Later merkt Diane op dat haar band met Olivia eigenlijk een vergiftigd geschenk is…

Het doorboorde hart is een prachtig boek. Er staat geen woord te veel in, waardoor het leest als een trein. Hoewel het een werk is van weinig woorden, is het toch een pakkend verhaal. Deze roman is meeslepend met soms verdrietige en harde situaties. Emoties worden vaak niet letterlijk uitgesproken, ze zijn te voelen in de sfeer.

Ook de prangende vraag of het ooit nog goed komt tussen moeder en dochter leidt tot een onverwachte ontknoping die mij echt heeft omvergeblazen. Het boek is zeker een aanrader voor iedereen die graag houdt van minder omvangrijke boeken met een eenvoudige schrijfstijl.

Synopsis

Een geneeskundestudente die zonder liefde is opgegroeid, leert een docente cardiologie kennen. Wanneer die haar dochter blijkt te verwaarlozen, neemt hun vriendschap een verrassende wending.

Leestip van Stien Van Tieghem

Het doorboorde hart
Titel:
Het doorboorde hart
Auteur:
Amélie Nothomb
# pagina's:
143 p.
Genre:
Romans
Uitgeverij:
Xander
ISBN:
9789401608541
Materiaal:
Boek
Onderwerp:
Moeder-dochterrelatie, Jaloezie
Aanbevolen voor:
meeslepend,
verrassend,
aangrijpend

Gerelateerde leestips