Leestip van Milen Gurdeep Singh

Een prachtig verhaal over identiteit en emotie

21 februari 2022

HET LEVEN VAN PI – YANN MARTEL

Piscine Patel of kortweg “Pi” (een referentie naar het wiskundig symbool vanwege zijn indrukwekkende wiskundige intelligentie) wiens familie een zoo heeft in India. Pi heeft al altijd veel empathie gehad voor de dieren, hij vond het een schande dat zulke prachtige beesten vast zaten in kleine kooien. De vader van Pi vond het een goed idee om naar Canada te verhuizen om daar een nieuw en hopelijk ook beter leven te beginnen. Voor deze vestiging in een nieuw land sloot Pi’s vader een deal met zoo’s in Noord - Amerika. Hij ging zijn dieren verkopen, maar om met al die dieren de helft van de wereld over te steken, hadden ze een gigantisch schip nodig.

Tijdens de vaart breekt er een grote storm los, zinkt het schip. Pi slaagt er in om alleen op een klein rubberbootje te springen, waar hij nu vast zat met een tijger (Richard Parker) , een Hyena, een Zebra en een orang-oetang. Na dat het ene dier het ander op eet en sterft, wordt het alleen Pi en de tijger op een klein schip in het midden van de oceaan. Voedsel bekomt een schaarste, dehydratie wordt een groot probleem en hij wordt op een gegeven moment zelf tijdelijk blind.

Dit boek heeft een traag en gezellige opbouw, maar eenmaal de storm los breekt, schuift het boek een heel andere kant op. Het wordt erg spannend en naar mijn mening toe ook meer interessant, ik kon niet wachten om te weten wat er ging gebeuren met Pi, nu dat hij vast zat op dat bootje.

Als je een fan bent van survival programma’s of boeken, is dit zeker een aanrader. Martel vertelt de slechte en angst gevende situatie waarin Pi zich bevindt op een geweldige manier met veel aandacht naar detail zodat je elk deel van het verhaal met gemak kunt inprenten.

Het is een tof en vlot lezend boek vol spanning, humor en (zekerweten) emotie. Je hoeft geen grote lezer te zijn om door het boek te geraken, het heeft een makkelijke opbouw en Martel zorgt ervoor dat je echt gehecht blijft aan het verhaal na het lezen van ieder hoofdstuk. Het is een echte aanrader.

Synopsis

Na een schipbreuk belandt een Indiase jongen in een reddingsboot samen met een Bengaalse tijger.

Leestip van Milen Gurdeep Singh

Het leven van Pi
Titel:
Het leven van Pi
Auteur:
Yann Martel
# pagina's:
317 p.
Uitgeverij:
Prometheus
ISBN:
9789044630763
Materiaal:
Boek
Onderwerp:
Scheepsrampen, Dieren, Dierentuinen, Mens en dier
Aanbevolen voor:
hartverwarmend,
angstaanjagend,
intens

Gerelateerde leestips