Axelle Lescroart
Leestip van Axelle Lescroart
Een dag niet gelezen is een dag niet geleefd!

Hartverwarmende Young Adult

17 januari 2022

Yara besluit om na haar eindexamens vrijwilligerswerk te doen in Indonesië. Helemaal alleen. Dat vinden haar ouders niet leuk, ze neemt namelijk een tussenjaar hiervoor en zij willen liever dat Yara verder studeert. Yara hoopt met deze reis haar Instagram account te doen groeien. Wat haar ook lukt als ze aankomt! Echter weten haar volgers niet dat haar vrijwilligersproject keer op keer uitgesteld wordt… Yara heeft ook persoonlijk moeilijke momenten en begint te twijfelen aan zichzelf. Haar verleden speelt haar parten en ze krijgt paniekaanvallen. Ze ontmoet Ro en hij zorgt voor waar zij het altijd moeilijk mee heeft gehad: geen doelen hebben.

Dit verhaal neemt je helemaal mee naar Indonesië en zorgt ervoor dat je de cultuur kunt opsnuiven. Het lijkt alsof je zelf ook mee reist met Yara wat ontzettend leuk is. Het toont de mooie, maar ook mindere kanten van alleen reizen. Dat is meteen ook de algemene boodschap van het boek: het is helemaal niet altijd perfect. Mensen krijgen dat beeld van grote Instagram accounts, wat Yara ook wil zijn, maar ze komt tot het besef dat dat gewoon niet realistisch is. Het is maar een klein deeltje dat je ziet omdat die persoon net ervoor kiest dat jij dat deel ziet, en niet wat er mis gelopen is. Dit is echt een belangrijk boek voor mensen die opgegroeid zijn met sociale media.

Yara maakt een heel groot proces doorheen het verhaal. Ze komt erachter dat ze paniekaanvallen heeft en leert om los te laten. Op het einde van het boek is ze prachtig geëvolueerd ten opzichte van het begin en dat maakt haar zo’n mooi personage. Vooral hoe ze omgaat met haar vitiligo. En heeft niet iedereen een Ro nodig in hun leven?

Het is ook zo mooi om te zien hoe Yara bepaalde zaken eigen maakt en minder schrik lijkt te hebben van onverwachte zaken. Andere personages zijn ook echt mooi uitgewerkt, het is een mooie personage familie! Bestaat dat zelfs? Ik vind dat vanaf nu wel! De kleine Belgische invloed van Ifke is ook geweldig. Ze spreekt typische Vlaamse uitspraken uit die als Belg zijnde echt leuk zijn om te lezen.

Amai, (zie je wat ik net deed?) Het is hier helemaal (niet) perfect is zo’n goed boek. Dit is Yara’s verhaal met ups en downs en met veel vriendschappen. Het is een prachtige reis die ze gemaakt heeft, met perfecte en minder perfecte momenten, maar het is het zo waard om te lezen. Vijf sterren is zelfs nog te weinig voor dit verhaal. Dit verhaal neemt echt een plekje in je hart in.

Synopsis

Yara (18, ik-persoon) gaat na haar eindexamen vrijwilligerswerk doen in Indonesië. Door een aantal tegenslagen loopt de reis anders dan ze had gehoopt. Door alle ervaringen leert Yara zichzelf te accepteren, en ook haar perfectionisme én haar succesvolle Instagramaccount te relativeren. Vanaf ca. 15 jaar.

Axelle Lescroart
Leestip van Axelle Lescroart
Een dag niet gelezen is een dag niet geleefd!

Het is hier helemaal (niet) perfect
Titel:
Het is hier helemaal (niet) perfect
Auteur:
Carlie Van Tongeren
# pagina's:
364 p.
Genre:
Romans
Uitgeverij:
Blossom Books
ISBN:
9789463493093
Materiaal:
Boek
Onderwerp:
Instagram
Aanbevolen voor:
hartverwarmend,
warm,
hartverscheurend

Gerelateerde leestips