Silke Wimme
Leestip van Silke Wimme
A book is a magical thing that lets you travel to far-away places, without ever leaving your chair

spannende thriller

11 januari 2022

Vallend duister is alweer het derde deel van de serie met Kate Marshall en Tristan in de hoofdrol. Eerder verschenen reeds Schaduwland en Zonder gezicht. Kate was in het verleden rechercheur, maar door een dramatische gebeurtenis was het voor haar niet meer mogelijk om deze functie uit te oefenen en werd ze lesgeefster criminologie aan de hoge school, waar Tristan Harper haar assistent was. Ze beslisten samen een detective bureau op te richten en in Vallend duister volgen we hen tijdens hun eerste echte zaak.

Twaalf jaar geleden verdween journaliste Joanna Duncan. Enkele maanden ervoor had zij een politiek schandaal naar boven gebracht en alles gepubliceerd in de lokale media. De zaak werd nooit opgelost door de politie. Maar Joanna’s moeder is haar dochter al die tijd niet vergeten en vraagt nu na zoveel jaren laan Kate en Tristan om haar dochter te zoeken. Ze krijgen het volledige oorspronkelijke politiedossier ter beschikking. Bovendien ontdekken ze al snel, in Joanna’s persoonlijke bezittingen, de namen van twee jonge mannen die ook spoorloos verdwenen zijn. Het lijkt erop dat naast een politiek schandaal Joanna ook een seriemoordenaar op het spoor was.

Vallend duister is alweer een spannende thriller uit de pen van Robert Bryndza. Boek na boek wordt hij steeds beter en beter. Hoewel dit verhaal mij inhoudelijk minder ligt dan zijn voorgaande, merk ik wel op dat de auteur gegroeid is in zijn schrijven. De plot is beter uitgewerkt, personages krijgen steeds meer diepgang en zijn schrijfstijl wordt steeds meer geavanceerd. Je merkt ook dat de auteur rekening houdt met de feedback van zijn lezers, wat zeker een pluspunt is.

Zo leren we Tristan en Kate nog beter kennen. Kate worstelt nog altijd met haar verleden en het daaraan gekoppelde drankprobleem. Dit zorgt ervoor dat bikkelharde ex-agente een menselijke en realistische kant krijgt. Tristan is net uit de kast gekomen en via hem zal de auteur, die in het echte leven ook samenwoont met een man, het harde leven in het homomilieu aantonen en hoe het is om zo te zijn in onze huidige maatschappij.

Het verhaal zelf is complexer dan bij de vorige Kate Marshall boeken en heeft heel wat onverwachte wendingen. De uiteindelijke plot is origineel en volledig onverwacht. Doordat er sommige hoofdstukken geschreven zijn vanuit het perspectief van de dader is het motief van zijn daden duidelijk en goed uitgewerkt. Op deze manier heeft de auteur de puntjes op de i gezet en zijn er geen losse eindjes. Doordat het boek opgedeeld is in korte hoofdstukken leest het als een trein. Meer dan eens word je als lezer in de maling genomen, je denkt telkens dat je de clou van het verhaal doorhebt, maar dan is er weer één of andere wending waardoor je het weer niet meer weet.

Enkel het verhaal zelf lag mij persoonlijk iets minder, op zich was er niets mis mee, inhoudelijk was het een sterk misdaadverhaal dat bovendien goed uitgewerkt en geschreven is. Maar ergens kreeg ik het gevoel dat de auteur zich teveel wilde uiten, zo was meer dan de helft van de personages homo en veel settings speelden zich af in een homobar, homocommune, etc... . Hierdoor vind ik Vallend duister zeker niet een van de beste Bryndza thrillers, maar ook niet een van de mindere. Het is een gewoon, goed misdaadverhaal.

Ik ben al reuze benieuwd hoe het verder zal lopen met Tristan en Kate, eigenlijk nog meer dan naar hun volgende zaak. Kan Kate van de alcohol afblijven? Zal Tristan eindelijk de liefde vinden waar hij zo naar op zoek is? 3.5 ster.

Synopsis

Wanneer Kate Marshall opdracht krijgt een 13 jaar geleden verdwenen onderzoeksjournaliste op te sporen, leggen zij en haar partner verband met eerder onverklaarde doden en een recente moord.

Silke Wimme
Leestip van Silke Wimme
A book is a magical thing that lets you travel to far-away places, without ever leaving your chair

Vallend duister
Titel:
Vallend duister
Auteur:
Robert Bryndza
# pagina's:
317 p.
Genre:
Romans,
Detectives
Uitgeverij:
Boekerij
ISBN:
9789022590126
Materiaal:
Boek
Aanbevolen voor:
meeslepend

Gerelateerde leestips