Silke Wimme
Leestip van Silke Wimme
A book is a magical thing that lets you travel to far-away places, without ever leaving your chair

originele thriller en spannend

10 januari 2022

Als grote fan van de Millenium-serie van Stieg Larsson stond ik er aanvankelijk zeer twijfelachtig over toen ik hoorde dat een andere auteur het verhaal zou verderzetten. Maar David Lagercrantz heeft Stieg in eer gehouden, zowel het verhaal als de stijl, hij leek wel een kameleon die in de huid was gekropen van de wereldberoemde overleden auteur. Mijn favoriet personage Lisbeth Salander bleef volledig haarzelf, zonder veel toegevoegde vrijheden van haar nieuwe schepper. Ik was dan ook benieuwd naar persoonlijk werk van David Lagercrantz en stond op de eerste rij toen ik hoorde dat er nieuwe thriller zou komen van zijn pen, Obscuritas. Het eerste deel met professor Rekke en politieagente Vargas in de hoofdrol.

Het verhaal speelt zich af in 2003, in Hässelby, waar het lichaam gevonden wordt van Jamal Kabir, een Zweedse scheidsrechter afkomstig uit Afghanistan. Al snel wordt Giuseppe Costa verdacht en opgepakt. Hij is de vader van één van de spelers en een echt heethoofd. Micaela Vargas was een gewone politieagente op straat, maar zij wordt op de zaak gezet omdat zij afkomstig is uit dezelfde wijk als Costa. Ze is bovendien de enige die maar niet kan geloven dat hij schuldig is, volgens haar is er meer aan de hand. Ondertussen besluit hoofdinspecteur Falkegren om ook nog de hulp in te roepen van professor Rekke die gespecialiseerd is in ondervragingstechnieken. Uiteindelijk wordt Costa, wegens gebrek aan bewijzen, vrijgelaten en Micaela wordt van de zaak gehaald.

Wanneer de professor en Micaela elkaar na enkele maanden op een bijzondere manier terug ontmoeten, besluiten ze om zich samen terug op de zaak te storten.

Er is zoveel aan de hand in het verhaal dat het moeilijk is om een korte samenvatting te geven zonder al te veel spoilers. Toen ik het boek uit had heb ik het bovendien ook even moeten laten bezinken. Het verhaal, de personages en de plot komen binnen, hard, realistisch en bovenal origineel!

Allereerst zijn er de twee hoofdpersonages, Hans Rekke en Micaele Vargas. Vooral professor Rekke fascineerde mij. Zijn zintuigen zijn scherp, hij is slim, heeft een depressie en een verslaving. Zijn complex personage wordt op een ingenieuze manier neergezet door Lagercrantz. Hiernaast is er de ruwe bolster Micaele Vargas. Ze heeft een bijzondere achtergrond als migrant en samen met professor Rekke lijkt zij het ideale duo te vormen. De auteur heeft met hen een uiterst geraffineerd paar gecreëerd.

Het verhaal zelf is complex, hard en wordt op een dramatisch, realistische manier gebracht. Ook hier weer heeft de auteur zijn kameleon-truc bovengehaald door zijn stijl aan te passen aan het verhaal. Wanneer de spanning te snijden is, zijn de zinnen kort en lezen ze als een trein. De ontknoping zelf wordt dan weer met de nodige zorg beschreven, waarbij er veel aandacht naar het motief gaat. Doordat de beweegredenen voor de misdaad in de kijker stonden, kreeg ik als lezer bijna medelijden met de daders. Je begrijpt hen, en weet waarom ze het gedaan hebben.

Hoewel het verhaal zich in 2003 afspeelt, kunnen we door de grondige research van de auteur ons als lezer goed inleven in die periode. Het is alsof we terug gekatapulteerd worden in de tijd. Ook brengt David Lagercrantz het toenmalige migrantendebat, dat eigenlijk nog steeds actueel is, mooi in beeld en dan zwijg ik nog van de wantoestanden in Afghanistan aangericht door de Taliban en later door de Amerikaanse regering. Ergens legde ik de link ook met een film die ik afgelopen zomer zag in de bioscoop The Mauritanian. De marteltechnieken die de auteur omschrijft, werden nagebootst in de bioscoopzaal tijdens de film.

Obscuritas is een bijzondere thriller, het is hard, origineel en klaagt bepaalde mistoestanden en politieke spelletjes aan. Vol spanning wacht ik alvast op het volgende deel. 4.5 ster.

Silke Wimme
Leestip van Silke Wimme
A book is a magical thing that lets you travel to far-away places, without ever leaving your chair

Obscuritas
Titel:
Obscuritas
Auteur:
David Lagercrantz
# pagina's:
388 p.
Genre:
Romans,
Detectives
Uitgeverij:
Signatuur
ISBN:
9789056726782
Materiaal:
Boek
Aanbevolen voor:
donker

Gerelateerde leestips