Silke Wimme
Leestip van Silke Wimme
A book is a magical thing that lets you travel to far-away places, without ever leaving your chair

lekker herkenbaar

13 september 2021

Tijdens een reis met haar familie doorheen Azië en Australië hield Tirza een blog bij, waardoor ze ontdekte dat schrijven haar best wel goed beviel. Ze besloot dan ook een cursus te volgen aan de schrijversacademie. Met haar kortverhaal Wintermemorie won ze een begeerde auteursprijs. Het kan niet altijd zomer zijn is haar debuut. De cover, waarop een foto van een grote suikerspin prijkt, spreekt aan, het is hip en zorgt ervoor dat je je nieuwsgierig naar het boek wordt. Benieuwd begon ik aan het boek. Een debuut lezen, een nieuwe auteur leren kennen is altijd spannend.

Het verhaal gaat over Venna die een mooie job heeft als decaan. Maar ze begint zich allerlei vragen te stellen over haar leven bovendien is het alsof alles haar te veel begint te worden. Haar man Daan heeft een drukke baan en laat alles over aan haar. Wanneer Venna voor haar job grote groepen moet aanspreken houdt ze het niet meer en valt ze onder de druk flauw. Ze denkt bovendien verliefd te zijn op een knappe collega. Haar leven lijkt te bestaan uit allerlei ‘moetjes’ (je moet dit en moet dat) en ze is dit beu. Als ze dan eindelijk een oplossing gevonden lijkt te hebben, ligt haar man Daan dwars. Hij lijkt haar maar niet te begrijpen en stuurt haar naar het strand om een frisse neus op te halen.

Het boek is geschreven in een vlotte, luchtige stijl en men zou er de ene herkenbare quote na de andere kunnen uithalen. Iedereen denkt wel eens zoals Venna en heeft ook al zaken voorgehad die in het boek voorkomen. Ik zou zeggen dat dit een aanrader is voor iedere vrouw, maar ook mannen die het andere geslacht beter zouden willen begrijpen, kunnen het boek lezen. Bovendien lijkt het verhaal ergens ook een beetje autobiografisch te zijn, Tirza zelf was ook decaan voordat ze besliste haar job op te geven en drie maanden rond te trekken in Azië en Australië met haar gezin. Het geheel wordt dan ook zeer realistisch in beeld gebracht.

De personages van het boek en dan vooral Venna worden krachtig weergegeven. Ze worden goed en vooral realistisch weergegeven, iedereen zal wel iets herkennen van zichzelf in Venna. De nevenpersonages zijn dan weer karakteristiek zoals de betweter, de knappe man, het luisterend oor, etc…. Iedereen kent wel zo iemand.

Het kan niet altijd zomer zijn geeft zijn lezers enkele uren aangenaam leesplezier. Vooral Venna’s gedachtegang staat centraal, waardoor het verhaal zelf wat op de achtergrond komt, maar dit maakt het verhaal net sterk. De auteur weet de boodschap die ze wil overbrengen met het boek aan haar lezers op een mooie manier te brengen. Dit is een mooi debuut, ik ben er zeker van dat Tirza nog zal groeien als auteur en ben al benieuwd naar haar volgend werk. Vier sterren ****

Silke Wimme
Leestip van Silke Wimme
A book is a magical thing that lets you travel to far-away places, without ever leaving your chair

Titel:
Het kan niet altijd zomer zijn
Auteur:
Tirza Kinma
# pagina's:
270
Aanbevolen voor:
hilarisch

Gerelateerde leestips