sterk debuut-
De titel van Het licht van Luna Park intrigeerde mij onmiddellijk. De titel prikkelde mijn nieuwsgierigheid: over wat zou dit kunnen gaan? Naar wat zou het kunnen verwijzen? Na een blik op de korte inhoud op de backcover werd ik nog meer getriggerd. Het zou om een roman gaan gebaseerd op historische feiten: de beginperiode van de couveuse die aanvankelijk niet erkend werd op medisch vlak en ook tentoongesteld werd in een lunapark als rariteitenkabinet bij de freaks.
Het is bovendien een debuutroman van de pas afgestudeerde Addison Armstrong. Het leek mij wel een gewaagd onderwerp als eerst werk en geen evidente keuze. Waarom zou de auteur net dit onderwerp hebben gekozen?
1926, Bellevue ziekenhuis, New York. De jonge Althea Anderson volgt een opleiding tot verpleegkundige op de kraamafdeling. Wanneer de vroeggeboren baby Cybil sterft zonder dat men maar iets kon doen krijgt ze het moeilijk. Nadat ze in een plaatselijke krant heeft gelezen over couveuses in een lunapark die de overlevingskans van te vroeg geboren baby’s kan vergroten denkt ze daarmee de levens van andere kinderen te kunnen redden. Maar de artsen van het Bellevue ziekenhuis staan niet open voor deze onconventionele aanpak. Wanneer baby Margaret twee maanden te vroeg geboren wordt, beslist Althea toch stappen te ondernemen.
1950, Stella Wright geeft les aan kinderen die nergens anders terecht kunnen, maar ze krijgt niet voldoende leermiddelen. Bovendien heeft de directeur van de school geen respect voor haar. Ze beslist dan maar om haar ontslag in te dienen. Haar moeder is nog maar net overleden en bij het opruimen van haar spullen blijkt dat ze niet was wie ze leek te zijn. Stella beslist om dit verder uit te zoeken en komt onverwachte dingen te weten die haar leven volledig zullen veranderen.
Dit is de eerste roman uit de pen van Addison, afgestudeerd in 2020. Ik kan dit haast niet geloven! Zelden las ik een debuut dat zo goed is. Het lijkt wel alsof Addison reeds jarenlang boeken schrijft. Ze verweeft de verhalen van Stella en Althea op bijzondere manier ineen. Hoewel Stella en Althea, twee verschillende generaties zijn en in een andere periode leven, zijn er veel parallellen. Beiden komen ze op voor de zwakkeren van de maatschappij, zijn ze op zoek naar liefde en hebben een sterk gevoel voor rechtvaardigheid. Ze worden op een krachtige manier weergegeven en je voelt als lezer een sterke connectie met hen.
De boodschap die de auteur brengt is duidelijk, ze komt niet alleen op voor de sociaal zwakkeren, ze klaagt bovendien de positie van de vrouw aan tijdens de eerste helft van de twintigste eeuw. Het was toen vooral een mannenwereld, de vrouw hoorde niet te gaan werken maar aan de haard te zitten en haar mening deed er helemaal niet toe.
In Het licht van Luna Park zitten bovendien heel wat historische feiten in verwerkt. Couveuse baby’s op Coney Island waren er echt en ook Dr Martin Couney’ verhaal klopt. In een nawoord zal Addison Armstrong hier uitgebreid over uitweiden. De auteur heeft een fijne schrijfstijl, ze overstelpt je niet met feiten maar houdt het luchtig en beeldend. Ze heeft zich vooral op de personages gefocust die hierdoor veel diepgang hebben. Je begrijpt hun handelingen en voelt met hen mee.
Ik heb enorm van dit debuut genoten en heel wat bijgeleerd over een vrijwel onbekend stukje geschiedenis. Het onderwerp is zeker interessant te noemen. Ben dan ook enorm benieuwd naar het volgende werk van deze jonge auteur, ze kan alleen maar verbeteren en groeien! 4.5 sterren!