Silke Wimme
Leestip van Silke Wimme
A book is a magical thing that lets you travel to far-away places, without ever leaving your chair

origineel verhaal over een stukje minder gekende geschiedenis

2 september 2020

Net voor de Fluwelen Revolutie ging Tsjecho-Slowakije gebukt onder het communistisch regime en had de bevolking te maken met heel wat (burgerlijke) on-vrijheden. Er werd bovendien veel in de doofpot gestoken waardoor het een stukje geschiedenis is geworden waar we niet zo heel veel over weten. Ik herinner mij alleen nog de lessen aardrijkskunde van de lagere school, waar we eerst over Tsjecho-Slowakije leerden en het jaar erop over Tsjechië en Slowakije. Waarom dit zo was, werd ons maar vaag uitgelegd, want het was iets ingewikkeld en wij waren te jong om het te kunnen snappen. Het lijkt wel een zwarte pagina in de Europese geschiedenis boeken, maar Elizabeth Buchan is er nu toch in geslaagd om een prachtige liefdesroman te schrijven, met als achtergrond deze barre periode.

In Parijs is Laure Carlyle curator en eigenaar van het Museum van de verbroken beloftes. Alle objecten in het museum zijn gedoneerd en zijn gelinkt aan beloftes die, hoe kan het ook anders, niet nagekomen werden. De voorwerpen staan symbool voor de wroeging, haat, rouw, verdriet, … die gepaard gaan met een verbroken belofte. Alles in het museum heeft een eigen verhaal en voor diegene die iets doneerde, is het een manier van verwerken. Ook Laure heeft voorwerpen gedoneerd, maar ze heeft nog nooit aan iemand de verhalen verteld die erbij horen.

Meestal negeert Laure de vraag van journalisten voor een interview, maar dan stapt May Williams van Vanity Fair het museum in. May weet echter niet van opgeven en slaagt er na een tijdje in om diep door te dringen bij Laure. Hierdoor komen er allerlei herinneringen naar boven uit haar verleden.

Praag 1986, Laure werkt voor de familie Kobes als oppas voor hun twee kinderen Maria en Jan. Aanvankelijk begrijpt ze niets van het communistische land en weet ze ook niet hoe ze zich moet gedragen. Tijdens een van haar zwerftochten doorheen de fascinerende stad leert zij in het marionettentheater Tomas kennen.

Tien jaar later na de val van de muur is Laure in Berlijn en ontmoet ze Petr Kobes terug, haar voormalige werkgever. Samen halen ze herinneringen op over de periode waarin Laure in Praag woonde.

“Als je de vrijheid om na te denken opgeeft, zal je wezen druppel voor druppel oplossen”.

Toen ik het boek voor het eerst in mijn handen had, wist ik niet wat ik ervan moest denken. Het klonk zo vreemd, een boek over een museum met objecten gelinkt aan beloftes die verbroken waren. Ik vroeg mij echt af hoe je daar een boek aan kan wijden en een 380-tal pagina’s over kon vullen. Maar nu, eenmaal uitgelezen kan ik het alleen maar een echte aanrader noemen. Wat een bijzonder boek is dit! Tijdens het lezen oefent het een speciale aantrekkingskracht uit op zijn lezers. Je wil verder lezen, je wil weten hoe het verder loopt, maar anderzijds wil je er zo lang mogelijk van genieten.

Het concept van het museum is origineel en briljant. Reeds vanaf pagina één word je in het verhaal gezogen en ben je benieuwd naar de verhalen die bij de objecten horen. Wie heeft ze gedoneerd? Waarom? … Door de beeldende schrijfwijze van Elizabeth waan je je ook echt in het museum. Maar niet alleen het museum wordt op deze mooie manier omschreven, ook Parijs en de wijk waar Laure woont. Het was net alsof ik, in deze periode van staycation, toch een beetje vakantie had en mij in het mooie Parijs bevond.

Wanneer May het museum binnenstapt op zoek naar ‘een’ verhaal wordt de lezer meegenomen via flashbacks naar het Praag van de jaren ’80 en Berlijn van de jaren ‘90. Een periode waar er niet zoveel over geweten is en waarbij de auteur er toch in slaagt om de setting op een informatieve en correcte manier weer te geven. Er komen verschillende aangrijpende momenten en je krijgt een beeld van hoe het moet geweest zijn om in Praag te wonen onder de communistische machthebbers.

Als lezer wordt je in de ban gehouden door het verhaal dat traag opgebouwd wordt en waarbij je nieuwsgierigheid wordt aangewakkerd want je wil weten waarvoor al die objecten in het museum staan.

Maar wees gewaarschuwd, wanneer het verhaal zich verplaatst naar Praag wordt het nagelbijtend spannend en had ik het gevoel mij helemaal in de huid van Laure te vinden: door haar onwetendheid over de communistische situatie van Tsjecho-Slowakije leren we stapje voor stapje de stad en zijn gebruiken kennen. Het liefdesverhaal tussen haar en Tomas is niet te zoeterig, waardoor de aandacht van de lezer gevestigd blijft op de historische achtergrond en wat die met mensen doet. Door na Praag alles te verplaatsen naar Berlijn, kaart de auteur niet alleen aan hoe het leven was ten tijde van het communisme maar gaat ze ook nog een keer over de gevolgen van het regime. Wat heeft het met mensen gedaan, hoe zijn ze uit de situatie gekomen, hoe voelen ze zich nu het regime weggevallen is? Knap hoe de auteur hierop antwoorden probeert te geven en de twee situaties naast elkaar heeft kunnen zetten.

De personages werden ook met veel zorg uitgewerkt door Elizabeth Buchan. Laure groeit uit van een naïeve wereldvreemde twintiger naar een intelligente vrouw met een brede kijk op het leven. De mysterieuze Petr Kobes, wie was hij nu echt en vooral was hij nu wel of niet te vertrouwen?

Het Museum van de verbroken beloftes is een verrassend en origineel boek. Iedere lezer zal er iets anders uithalen die hem bijblijft. Een stukje geschiedenis die we zeker niet mogen vergeten! 5 sterren *****

https://perfecteburen.nl/revie...

Synopsis

Een jonge vrouw is in Parijs curator van het door haar opgerichte Museum van verbroken beloftes. Mensen brengen haar voorwerpen waaraan ze pijnlijke herinneringen hebben.

Silke Wimme
Leestip van Silke Wimme
A book is a magical thing that lets you travel to far-away places, without ever leaving your chair

Het museum van verbroken beloftes
Titel:
Het museum van verbroken beloftes
Auteur:
Elizabeth Buchan
# pagina's:
387 p.
Genre:
Romans
Uitgeverij:
Ambo|Anthos
ISBN:
9789026351396
Materiaal:
Boek
Onderwerp:
Parijs
Aanbevolen voor:
intens

Gerelateerde leestips