Jet Marchau
Leestip van Jet Marchau
Wie leest,leeft duizend levens tegelijk en blijft toch zichzelf ( C.S.Lewis)

Frank Geleyn (1960-2023)

13 januari 2023

Op zaterdag 7 januari overleed auteur Frank Geleyn (Handzame-Kortemark 1960- Roeselare 2023). Sinds zijn debuut, Ik zwijg in 2003, profileerde hij zich als een gedreven en geëngageerd kinder- en jeugdauteur. Na zijn carrière als romanist (leraar Latijn- Frans) aan het Margareta-Maria-Instituut te Kortemark, legde hij zich volledig toe op het schrijven.
Frank Geleyn verwerkte twintig jaar lang, en a rato van 1 boek per jaar, actuele thema's in een vlot leesbaar verhaal, vaak met een hoopvol of optimistisch einde.
In bijvoorbeeld Ik zwijg kaart hij het pestgedrag van jongeren aan, in Ik Val, reist hij met Arne naar Skellig (Ierland), waar zijn ouders een jaar eerder verongelukt zijn. Hij leert er afscheid nemen. Skellig was ook al het onderwerp van een novelle voor volwassenen, die in 2003 een premie en lovende woorden in de Provinciale prijs Letterkunde van West- Vlaanderen kreeg. In Game over, bouwt Geleyn een thrillerverhaal rond de verwoede gamer Matteo.
In zijn laatste boek Het Net (augustus 2022) leert Arthur (een voetballer en gamer) omgaan met de ongeneeslijke ziekte van zijn moeder (NET-kanker, waaraan Frank Geleyn zelf stierf).

Zijn lezers waren uitermate positief over de duidelijke, heldere manier waarop Geleyn schrijft: zonder drama, bevattelijk, met optimisme en hoop. Ook zijn kinderboeken zoals het prentenboek Dierentuin met vlinders (ill. Geeraerts) getuigen van een begripvolle, positieve kijk op bijvoorbeeld moeder- en dierenliefde. In het vrolijke, fantasierijke Jack de slak, een boek voor eerste lezertjes, is de kleine Jack veel te traag- zo traag als een slak- naar de zin van zijn moeder. Tot hij echt in een slak verandert....

Frank Geleyn was een graag gelezen auteur, ook door tieners en kinderen die niet graag lezen. Hij trok ze mee in een aantrekkelijk/spannend en actueel verhaal met een toegankelijke stijl. Zijn boeken haalden shortlists van verschillende prijzen in Vlaanderen en Nederland en de nominatielijsten van de Leesjury. Zijn hele oeuvre verscheen bij uitgeverij De Eenhoorn en een aantal boeken werden vertaald in het Deens, Chinees en Koreaans.

De jeugdliteraire wereld zal hem missen,
Met respect, Jet Marchau

Synopsis

Arthur (ik-persoon) houdt van keepen, gamen en stiekem ook van Morgane, het meisje met wie hij elke ochtend naar school fietst. Als Arthur te horen krijgt dat zijn moeder NET-kanker heeft, stort zijn wereld plotseling in. Vanaf ca. 12 jaar.

Jet Marchau
Leestip van Jet Marchau
Wie leest,leeft duizend levens tegelijk en blijft toch zichzelf ( C.S.Lewis)

Het net
Titel:
Het net
Auteur:
Frank Geleyn
# pagina's:
146 p.
Uitgeverij:
De Eenhoorn
ISBN:
9789462916470
Materiaal:
Boek
Onderwerp:
Voetbal, Kanker, Verliefd zijn
Aanbevolen voor:
aangrijpend,
droevig

Gerelateerde leestips