Leestip van Elisa Decock

Het bizarre leven van een seriemoordenaar

1 maart 2021

Het Parfum, geschreven door Patrick Süskind, verscheen in 1985 en stond negen jaar op de bestsellerlijst in Duitsland. Het boek is oorspronkelijk Duits, maar werd door zijn populariteit in wel 49 talen vertaald. In het boek volgen we het leven van een seriemoordenaar met een bijzondere gave.

In Parijs 1736 wordt een jongetje genaamd Jean-Baptiste Grenouille geboren. Zijn moeder laat hem achter op een vismarkt, waardoor hij in een weeshuis terecht komt. Daar Grenouille geen lichaamsgeur heeft, wordt hij al snel door vele voedsters verstoten. Merkwaardig is dat hij wel een uitstekende neus voor geuren heeft. Hierdoor wordt hij makkelijk aangetrokken door de geuren van andere mensen, meer bepaald jonge maagden. Grenouille is zo bezeten door de genoeglijke geuren van deze meisjes dat hij ze in zijn bezit wil hebben. Dit zal leiden tot absurde moorden. Zelf heeft hij zich in dienst gesteld bij de de fameuze parfumeur Baldini. Samen proberen ze een ultiem parfum te maken. Toch heeft Grenouille maar één levensdroom en dat is een eigen lijfgeur maken. In dit boek lees je over Grenouilles avonturen als seriemoordenaar en hoe hij toch door velen werd bemind.

“Hij, Jean-Baptiste Grenouille, zonder geur geboren op de stinkendste plek van de wereld, stammend uit afval, … , opgegroeid zonder liefde, … , van binnen en van buiten een monster - en hij had het bereikt dat heel de wereld hem beminde.”

Het Parfum is een spannend, humoristisch en fictief boek. Er zijn heel wat bizarre momenten in het verhaal waarbij de fantasie van Süskind duidelijk zichtbaar is. Hij beschrijft op een gedetailleerde manier de wereld van de geuren. Hoe hij de zintuiglijke ervaringen van het hoofdpersonage, Grenouille, uitgebreid kon beschrijven vond ik heel intrigerend.

Dit boek raad ik zeker en vast aan. Doorheen het verhaal zijn er heel wat wendingen waardoor je geboeid blijft om verder te lezen.

Synopsis

Een man, geboren in erbarmelijke omstandigheden in Parijs in 1738, heeft een uiterst gevoelig reukorgaan waarmee hij als parfumeur grote faam en macht verwerft.

Leestip van Elisa Decock

Het parfum : de geschiedenis van een moordenaar
Titel:
Het parfum : de geschiedenis van een moordenaar
Auteur:
Patrick Süskind
# pagina's:
255 p.
Uitgeverij:
Prometheus
ISBN:
9789044627718
Materiaal:
Boek
Onderwerp:
Frankrijk ; 18de eeuw
Aanbevolen voor:
angstaanjagend,
verrassend

Gerelateerde leestips