Leestip van Nicolas Dhoop

Een moorddadig goede thriller over de jacht op een beruchte seriemoordenaar door z’n bloedeigen zoon.

27 april 2023

Het Spel is één van de drie boeken binnen een prachtige reeks geschreven door Barry Lyga. Zijn voorganger, De Jacht (ook onder de oude titel ik jaag op killers), heb ik reeds gelezen en is ook een enorm goed boek. Het verhaal gaat over een snuggere jongen genaamd Jasper Dent, ook wel Jazz genoemd. Het is de zoon van de beruchte seriemoordenaar uit Lobo’s Nod en zijn levensdoel is om z’n vader vangen.

Hij is opgegroeid bij z’n moordlustige vader die hem van kinds af aan al de zaken aanleerde die een professionele seriemoordenaar moest weten. Gelukkig werd Billy opgepakt voordat hij van z’n zoon een genadeloze seriemoordenaar kon maken. Helaas is was dit niet het laatste wat Jazz over seriemoordenaars zou horen, want Billy ontsnapte en daarbovenop was er een nieuwe actieve seriemoordenaar genaamd de Hoed-en-Hond-Killer. Jasper is een geniale, 17-jarige jongen waarvan het leven moeilijk wordt gemaakt door deze seriemoordenaars, huiselijke problemen, familiale problemen, liefdesproblemen en zeer moeilijke ethische dilemma’s. Doorheen het boek lees je hoe hij deze problemen aanpakt en hoe hij tegelijkertijd ook seriemoordenaars opspoort.

Het boek is geschreven in het ik-perspectief, specifieker in de belevende ik-vorm. Zo kom je alles te weten over wat Jazz opmerkt en denkt. Die gedachten worden zeer gedetailleerd en op een unieke manier beschreven, wat zorgt voor een zeer aangename leeservaring. Buiten zijn prima inzichten kan Jazz ook snel en vol zekerheid moeilijke beslissingen nemen. Zo zei Jasper eens vol zekerheid: ‘Hij is het niet. Hij heeft zojuist geheel vrijwillig zijn vingerafdrukken en zijn DNA op die beker aan jullie afgestaan. Hij is het niet’ (p.236), en hij was nog juist ook. Uit de kleinste dingen kan Jazz zeer snel doorhebben of iemand schuldig of onschuldig is.

Buiten de verslavende schrijfstijl heeft het boek een zeer ingewikkeld, maar goed doordacht plot. Wat het plot nog beter maakt, is dat alles zo realistisch is. Het plot van dit verhaal zou wel eens in het echt kunnen gebeuren. Ook weet de schrijver zeer goed hoe hij spanning moet opwekken. Hij laat ons vaak hangen bij een cliffhanger of vertelt ons net niet genoeg informatie om de zaak zelf op te lossen.

Kort samengevat zijn zowel Het Spel als z’n voorloper De Jacht magnifieke detectiveboeken gevuld met veel actie, zeer gedetailleerde scènes, wijze karakters en een geweldig plot. Hoewel je deze boeken niet per se in volgorde hoeft te lezen, kan ik je alleen maar aanraden beide prachtstukken eens te lezen.

Motivatie 1 De schaker van Buenos Aires – Ariel Magnus:

Dit boek is gebaseerd op het waargebeurd verhaal van de Joodse grootvader van de schrijver. Het verhaal gaat door tijdens de Tweede Wereldoorlog, wat ik een zeer boeiende tijd vind. In de recensie wordt aangegeven dat dit boek soms wisselt van protagonist, wat me wel eens interessant lijkt. Het boek blijkt ook vol filosofische gedachten en gesprekken te staan, waar ik altijd voor open sta. Zeker omdat het verhaal zich afspeelt in de Tweede Wereldoorlog, ben ik benieuwd naar wat die filosofische ideeën allemaal inhouden. Ik zal dit boek overwegen wanneer ik nog eens een boek wil lezen.

Synopsis

Terwijl een jongeman de politie helpt bij het opsporen van een copycat van zijn vader, die seriemoordenaar is, heeft hij het gevoel dat iemand een spel met hem speelt.

Leestip van Nicolas Dhoop

Het spel
Titel:
Het spel
Auteur:
Barry Lyga
# pagina's:
431 p.
Genre:
Romans,
Thrillers
Uitgeverij:
Boekerij
ISBN:
9789022564509
Materiaal:
Boek
Aanbevolen voor:
griezelig,
intens,
meeslepend

Gerelateerde leestips