verfijnd staaltje literatuur
Zora del Bueno, de exotische en kleurrijke naam sprong mij onmiddellijk in het oog. Ze blijkt een Zwitserse auteur te zijn met Italiaans-Sloveense roots. Met De maarschalk vertelt ze het verhaal van haar grootmoeder wiens naam ze geërfd heeft. Grootmoeder Zora was een Sloveense die bij de samensmelting van Joegoslavië de liefde volgt naar Italië waar later Mussolini aan de macht zal komen. Een stukje geschiedenis waar ik nog niet zoveel van weet en mijn nieuwsgierigheid naar het boek was direct gewekt.
Aan het einde van de Eerste Wereldoorlog ontmoet de jonge Zora Pietro del Buono. Hij is een Italiaanse hulpverlener, die de gewonden in haar dorp komt verzorgen. Wanneer zijn missie erop zit volgt ze hem mee terug naar Italië. In Bari, waar ze samen hun gezin stichten, wordt hij een gelauwerd arts. Beiden leiden een actief politiek leven en steunen de communistische partij die zich tegen de fascistische El Duce (Mussolini) verzet. Hiernaast is Zora ook nog eens grote voorstaander van de grote Tito.
Ze heeft een sterke persoonlijkheid en iedereen die haar ontmoet zal zich haar nog jaren herinneren. Maar dan slaat het noodlot toe, wat ervoor zal zorgen dat het geluk niet meer aan haar zijde staat. Ze blijkt betrokken te zijn bij een overval met dodelijke afloop.
Dit is één van die boeken die iedereen op een andere manier zal interpreteren. Elke lezer zal het verhaal op een andere manier lezen en er verschillende dingen uit meepikken. Dit is net wat het boek zo interessant en veelzijdig maakt. Voor mij is het vooral een verhaal over liefde en verraad. De liefde van Zora en Pietro voor hun gezin, de politieke strijd die zij voeren en het uiteindelijke verraad waardoor het gezin het moeilijk krijgt. Bovenal is het, door het bijzondere personage Zora, ook een zeer kleurrijke roman.
De maarschalk neemt je mee op reis van het pas opgerichte Joegoslavië naar Italië onder Mussolini. Het boek wordt opgedeeld in twee delen. In een eerste deel neemt Zora del Buono ons mee naar de periode tussen 1918 en 1948. Hierbij wordt elk hoofdstuk vanuit een ander perspectief verteld en worden er ook steeds kleine sprongetjes in de tijd gemaakt. Hierdoor lijkt er aanvankelijk geen aaneensluitend geheel te zijn, maar eerder een verhalenbundel van hoe Zora’s familieleden en kennissen haar sterke persoonlijkheid ervaren aan de hand van anekdotes. Maar als je even doorleest blijkt er toch een rode draad te zijn waardoor het uiteindelijk toch een volwaardig verhaal vormt. Het is wel even wennen aan deze stijl, maar eenmaal je een paar hoofdstukken gelezen hebt en je er volledig in ondergedompeld bent went het en is het een fijne leeservaring. Eigenlijk gebruikt de auteur een scherpzinnige schrijfstijl, als lezer moet je steeds alert zijn en bij elk hoofdstuk even verder lezen om de draad weer volledig te kunnen oppakken. Ik houd wel van een uitdaging en vond het boek dan ook knap geschreven!
Het tweede deel gaat over de periode tussen 1948 en 1980 en lijkt eerder op een epiloog verteld door de bejaarde Zora. Ergens had ik het gevoel dat de auteur het zichzelf hier gemakkelijk wilde maken door het tweede deel niet op dezelfde manier als het eerste te brengen. Het leek eerder snel afgehaspeld. Wat zonde is, want ik had nog meer kleurrijke uitspattingen van Zora verwacht, zeker na het voorval in 1948 dat voor haar gezin alles veranderde.
De maarschalk was voor mij toch een leerrijke leeservaring, zoveel wist ik niet over de Sloveense en Joegoslavische situatie rond beide wereldoorlogen. Maar ook over het regime van Mussolini werden er onderwerpen aangehaald waar ik nog niet op de hoogte van was. Meerdere keren heb ik dan ook uit nieuwsgierigheid opzoekingen gedaan op het internet.
Naast het boeiende verhaal over de grootmoeder van de auteur is de mooie cover ook even het vermelden waard. Deze spreekt onmiddellijk tot de verbeelding en is passend bij het verhaal.
Tot slot de titel, verwijst deze nu naar het hoofdpersonage Zora of naar Tito? Ook hier weer zullen veel lezers een andere mening hebben. Voor mij verwijst het naar het Zora, die de bijnaam generaal en maarschalk kreeg door haar harde karakter. Maar het zou ook evengoed naar Tito kunnen zijn, Zora’s grote voorbeeld waarnaar verschillende keren verwezen wordt als ‘De maarschalk’.
Deze roman heeft mij aangegrepen, aan het denken gezet en is een literair hoogstandje, jammer van het laatste deel, anders was het mijn eerste 5 sterren van 2022, maar voor nu houd ik het bij 4 sterren.