Leestip van Jannes Jacobs

Waargebeurde avonturen van een Nederlandse cocaïnesmokkelaar

16 mei 2022

Als je van zeer spannende en meeslepende boeken houdt, is ‘Kapitein Coke’ van Raymond K. zeker een aanrader. Raymond bespreekt in dit boek de drie belangrijkste gebeurtenissen uit zijn crimineel leven waarbij de lezer een idee krijgt hoe zo’n leven in de drugstransporten zich ontwikkelt. Het boek valt goed te vergelijken met de Narcos-series van Netflix, maar dan meer in detail en realistischer. Het bespreekt van de maandenlange voorbereidingen tot de spannende ontmoetingen met overzeese drugskartels tot de achtervolgingen en controles tijdens gevaarlijke overzeese cocaïnetransporten naar Europa.

Het verhaal begint in een gevangenis in Nederland waar Raymond zijn eerste Colombiaans contact legt. Hierdoor krijgt hij zijn eerste kilo’s via vrachtschepen in Nederland binnen. Vervolgens komt hij in contact met een georganiseerde groep uit Spanje waar hij een lange tijd voor werkte door met supersnelle boten pakken gedropte cocaïne uit de zee te gaan vissen en aan wal te brengen. Hierna gaat hij solo door met een zeilboot meerdere keren over de zee te varen en cocaïne binnen te smokkelen. Terwijl Raymond bezig was met deze illegale transporten werd hij in de gaten gehouden door de Nederlandse politie en later ook door de Spaanse, Portugese, Britse en Franse die hem allemaal probeerden te betrappen.

Ik heb van elk moment genoten tijdens het lezen, wat normaal bij mij helemaal niet zo is. Ik hou niet erg van lezen, maar dit boek was zeker en vast een uitzondering. Doordat het boek zo spannend en gevarieerd is, werd het absoluut niet snel saai en langdradig. Het zit vol spannende avonturen en je krijgt een kijk op het criminele gebeuren in Europa. Veel dingen die besproken worden in het boek vond ik redelijk choquerend. Ik had nooit gedacht dat ze zo dicht bij ons gebeurden zoals de tonnen coke die voortdurend de haven van Antwerpen binnenkomen. Het verhaal is geschreven in de ik-verteller van Raymond zelf, waardoor je een erg goed beeld krijgt hoe het leven voor hem als drugscrimineel was.

Ik raad je zeker aan om dit boek te lezen als je geïnteresseerd bent in het gigantische smokkelgebeuren en hoe het allemaal in z’n werk gaat en wat voor gevolgen het met zich meebrengt. Raymond heeft ook een tweede boek geschreven nl. ‘de Surinaamse Connectie’. Ik ben zeker van plan om dit boek ook te lezen.

Leestip van Jannes Jacobs

Titel:
Kapitein Coke
Auteur:
Raymond K.
# pagina's:
222
Aanbevolen voor:
confronterend,
meeslepend,
verrassend

Gerelateerde leestips