Axelle Lescroart
Leestip van Axelle Lescroart
Een dag niet gelezen is een dag niet geleefd!

Toegankelijk Young Adult verhaal

8 maart 2021

“Liefdestips aan mezelf” is een YA boek geschikt vanaf de leeftijd van 11 jaar. Het gaat over Olivia die verliefd is op Max. Aan de hand van allerlei tips die ze opzoekt, probeert ze indruk te maken op hem. Ze krijgt hierbij ook hulp van haar beste vriendin Billie die vaker van jongen wisselt dan van onderbroek. Er komt dan een derde persoon aan te pas die allemaal een beetje verwarrend maakt voor Olivia.

Het verhaal is echt geschikt voor jongeren die intreden in het tienerleven. Of met andere woorden, in de puberteit komen. Mijn twaalfjarige ik zou dit boek geweldig hebben gevonden, want op die leeftijd ben je vaak bezig met de onzekerheden van de liefde omdat alles nieuw is en behoort drama ook tot je leven. Vooral in het begin had ik een beetje moeite om terug in die wereld te raken aangezien ik nu 19, en dus volwassen, ben.

Naarmate het boek vorderde had ik het inlevingsprobleem niet meer en leefde ik super hard mee. Ik kreeg ook de indruk gaandeweg het boek, dat Oliva zich meer volwassen begon te gedragen waardoor ze anders reageert dan in het begin van het boek. Het is beter te vergelijken met ‘noch vis noch mossel’. Ze geen kind meer, maar ook niet volwassen. Je ziet Olivia op bepaalde manieren reageren, soms wat kinderachtig, maar anderzijds ook meer volwassener. Het is een zeer goed boek die toont hoe pubers worstelen met hun identiteit. Niet enkel Olivia, maar ook Billie en Max worstelen wat met hun identiteit. In het verhaal zie je ook dat Olivia op bepaalde moment moeite heeft met het ‘jezelf blijven’ en liefdestips gaat toepassen waar ze zich niet zo comfortabel bij voelt.

Het is een boek die op een zeer toegankelijke manier geschreven is met een zeer mooie schrijfstijl. Het heeft een morele en opvoedende boodschap waardoor het echt een geschikt YA boek is voor jongeren die in de puberteit treden. Ik vind het zo spijtig dat dit boek pas nu uit is en niet vijf jaar geleden! Het zou mij alvast veel geholpen hebben! Daarom geef ik dit boek 4 van de 5 sterren.

Synopsis

De wereld van Olivia (17, ik-figuur) staat op zijn kop. Ze woont ineens bij haar vader, omdat haar moeder in een psychiatrische instelling is opgenomen. Ze vindt haar nieuwe stiefzus maar niks. En ze is verliefd. Ze schrijft alles op in haar dagboek. Vanaf ca. 15 jaar.

Axelle Lescroart
Leestip van Axelle Lescroart
Een dag niet gelezen is een dag niet geleefd!

Liefdestips aan mezelf : het dagboek van Olivia Jacobs
Titel:
Liefdestips aan mezelf : het dagboek van Olivia Jacobs
Auteur:
Sylvia Van Driessche
# pagina's:
301 p.
Genre:
Romans,
Chicklit
Uitgeverij:
Moon Young adult
ISBN:
9789048849802
Materiaal:
Boek
Aanbevolen voor:
vrolijk,
warm

Gerelateerde leestips