Leestip van Arne Bogaert

Omtrent Deedee – Chaos, seksualiteit en geweld: een universele roman

8 maart 2021

De familie Heylen houdt jaarlijks een reünie voor de herdenking van de dood van Moeder. Dit jaar lopen de zaken echter anders dan alle andere jaren. Hugo Claus neemt je mee in een fantastisch, intrigerend verhaal vol misverstanden, chaos, seksualiteit, geweld, en bovenal, een emotionele eindwending.

In deze roman leer je de personages kennen vanuit hun eigen denken, maar ook het denken van een ander. De titel verklapt al dat het verhaal vooral rond Deedee draait, een priester. Tijdens zijn normale leven heet hij Robert, maar tijdens de familiereünie van de Heylens wordt hij, om verwarring met Albert te vermijden, Deedee genoemd, komende van d.d., wat een afkorting is voor dienstdoende.

Het feest wordt in de pastorie van de priester Deedee gehouden. Natalie is in dienst bij Deedee. Zij, en de familie Heylen, respecteren de priester en hebben veel achting voor hem. Hij is degene die conflicten tussen de familie met helende woorden blust. Dit jaar zoekt hij echter, net als enkele andere familieleden, een plaats in de familie. Doorheen de roman evolueert hij van respectabele priester naar een gewone man. Dit zorgt uiteindelijk voor problemen, ruzies en een groot drama.

Claude is een jongeman en de schoonzoon van Albert, een alcoholicus. Hij is de biologische zoon van Taatje, maar zij is niet welkom op het familiefeest. Claude is een heel ad rem persoon. Daardoor komt hij vaak onbeleefd over. Z’n vader, Albert, probeert hem manieren te leren. Dat valt niet in goede aarde bij Claude, waardoor de band met zijn vader niet sterk is. Hij is wel het lievelingetje van zijn tante Natalie. Later blijkt dat hij homoseksueel is, maar hij kan hiermee bij niemand terecht. Zelfs de priester kan hem niet helpen met zijn opgekropte gevoelens en dat heeft grote gevolgen.

De roman is een boek waar je herkenningspunten uit onze maatschappij in kan vinden. Het ontbloot de pijnlijke waarheid over mensen die zich niet geaccepteerd voelen in een groep. Dit kan gaan van een immigrant (Giacomo) tot een homoseksueel (Claude) die in de marge leven. Het is een heel mooi en ontroerend boek met een vleugje Brugse trots, aangezien het de geboortestad van Hugo Claus is.

Het is een kort, maar niet te onderschatten boek. Je leert de personages geleidelijk aan kennen. Deze toproman van Hugo Claus is zeker aan te raden. Je wordt in de familiedrama meegezogen en wil daardoor na elk hoofdstuk meer te weten komen, maar het boek leest niet vlot. Ik moest soms passages herlezen om volledig mee te zijn, maar dat vind ik helemaal geen probleem, want ik voelde de drang om volledig mee te willen zijn. Blij dat ik een Claus heb gelezen!

Synopsis

Een reu͏̈nie van een Vlaamse burgerfamilie ten huize van een bevriende pastoor, die met moeite zijn houding tracht te bepalen tussen clericale waardigheid en gemeenzaamheid met de gasten, wordt afwisselend door de ogen van de verschillende familieleden bezien.

Leestip van Arne Bogaert

Omtrent Deedee : roman
Titel:
Omtrent Deedee : roman
Auteur:
Hugo Claus
# pagina's:
127 p.
Uitgeverij:
De Bezige Bij
ISBN:
9789023463122
Materiaal:
Boek
Onderwerp:
Homoseksualiteit
Aanbevolen voor:
confronterend,
tragisch,
intens

Gerelateerde leestips