Leestip van Lena Vanhauter

Een inkijk in een speciale wereld.

8 maart 2021

De orthodox-joodse gemeenschap is een zeer interessante leefwereld voor een onwetende westerling. In dit boek word je meegezogen in de wetten en regels, tradities en gewoontes en vooral in het grootste familiegevoel dat ik ken. Hoewel we vaak vooroordelen hebben over die rare venten met pijpenkrullen en hoge hoeden of over die vreemde vrouwen met lange rokken, kunnen we er eigenlijk veel van leren.

We maken kennis met vier kinderen van een welstellend orthodox-joods gezin en met Margot, een meisje dat bijles komt geven. De grote geloofs- en gewoonte verschillen tussen de lerares en de kinderen, zorgen ervoor dat de ongemakkelijkheid wanneer mensen elkaar voor het eerst ontmoeten iets groter is dan normaal. Gaandeweg lees je hoe hun band groeit en de lesgeefster meer en meer vertrouwd raakt met de kinderen en met de joodse gewoontes. Je leest dit allemaal door de ogen van de lerares, want ze schreef het boek.

De banden die doorheen de jaren worden opgebouwd, zijn veel sterker dan geloof. Waar de joden in het begin heel terughoudend waren over hun geloof, zijn ze op het einde net zeer open. Ze delen hun gewoontes en feesten met elkaar.

In dit boek krijg je een inkijk in het privéleven van een orthodox-joods gezin. Je ziet wat voor moeilijkheden er voor hen zijn, maar ook hoe samenhangend hun gemeenschap is.


Synopsis

Een werkstudente geeft jarenlang bijles aan kinderen uit een orthodox-joods gezin in Antwerpen en bezoekt hen jaren later in Israë̈l en de Verenigde Staten.

Leestip van Lena Vanhauter

Mazzel tov : mijn leven als werkstudente bij een orthodox-joodse familie
Titel:
Mazzel tov : mijn leven als werkstudente bij een orthodox-joodse familie
Auteur:
Margot Vanderstraeten
# pagina's:
334 p.
Uitgeverij:
Uitgeverij Atlas Contact
ISBN:
9789045033853
Materiaal:
Boek
Onderwerp:
Joden ; Antwerpen (stad)
Aanbevolen voor:
vrolijk,
hartverwarmend,
confronterend

Gerelateerde leestips