Leestip van Alyssa Daems

Een meeslepend verhaal over hoe het leven van een springlevende moeder ineens een andere wending krijgt…

13 mei 2024

In deze biografie van Fen Verstappen lezen we hoe haar succesvolle en levendige moeder ineens een hersenbloeding krijgt. Het verhaal wordt verteld vanuit een ik-perspectief, een typisch kenmerk van een biografie. Doordat we het verhaal door de ogen van Fen Verstappen meemaken, lijkt het alsof we er ons midden in bevinden. Ik vind het een echte aanrader.

Het is een tragisch, maar erg mooi verhaal waar verschillende elementen gecombineerd worden. We krijgen het prachtige en drukke leven te zien voor het voorval. Waar iedereen nog geen vermoeden had wat er in de toekomst zou gebeuren.

We zien hoe het gezin samen afreist naar de fashion week in Parijs. Moeder met drie kinderen beleven er een leuke tijd en hebben allemaal een aandeel in het verkopen van de mode die vooral door de moeder gemaakt wordt. De verteller geeft ons ook soms een kijkje in haar eigen leven, zo vertelt ze ook over haar zwangerschap en het contact met haar vader. De vader heeft een afwezige rol in het verhaal, omdat hij deze rol ook had in hun echte leven.

De gebeurtenissen zijn niet chronologisch geordend, dit zorgt ervoor dat het een zekere moeilijkheid heeft om te volgen. Ik raad dan ook aan om een middagje vrij te maken en je zo onder te laten dompelen in dit verhaal. Om het verhaal op een luchtige manier te doorbreken, krijgen we ook enkele levenslessen van de moeder mee, zoals ‘Spreken is zilver, en spreken is ook goud’. 'Want alleen door emoties en omstandigheden stelselmatig te benoemen en vergaan te fileren, kunnen misverstanden ontmanteld worden en kan men in waarachtig contact treden met elkaar.’

Ik vond het wel erg jammer dat de personages niet erg uitvoerig beschreven werden. Hierdoor heb ik soms een gebrek aan inleving, omdat ik mij bij een uitvoerige beschrijving beter kan inleven in een personage. Het was een boek dat iets meer uit mijn comfortzone lag. Als je net zoals mij openstaat voor een uitdaging, raad ik dit boek erg aan.

Synopsis

Een vitale vrouw verandert na een hersenbloeding in een zorgbehoevende patiënte en waar zij altijd de matriarch van het gezin is geweest, moeten nu haar kinderen voor haar zorgen.

Leestip van Alyssa Daems

Moeder af
Titel:
Moeder af
Auteur:
Fen Verstappen
# pagina's:
144 p. : ill.
Genre:
Romans
Uitgeverij:
Das Mag Uitgevers
ISBN:
9789492478900
Materiaal:
Boek
Onderwerp:
Beroerten, Moeders, Ouder-kindrelatie, Afscheid nemen
Aanbevolen voor:
meeslepend,
droevig

Gerelateerde leestips