Jet Marchau
Leestip van Jet Marchau
Wie leest,leeft duizend levens tegelijk en blijft toch zichzelf ( C.S.Lewis)

De Westhoek op de vlucht en Poperingse hoppecultuur in de kijker.

8 december 2020

MAAIKE MONKERHEY
Niet omkijken, Camille (2017)
Bellenhof (2020)


Vanuit mijn betrokkenheid bij de Vereniging West-Vlaamse Schrijvers promoot ik graag West-Vlaamse auteurs, en al zeker als het debutanten zijn.
Maaike Monkerhey debuteerde in 2017 met Niet omkijken, Camille, een verhaal uit WOI. Door de ogen van de 12-jarige Camille volgen we de vlucht van het gezin Tiersen uit Wijtschate richting Frankrijk, in oktober 2014,. De kracht van dit historisch verhaal zit niet zozeer in de taal- toegankelijk, maar weinig verrassend- maar wel in de inhoud. Reële namen doorkruisen de historische tocht: pastoor Van Walleghem- bekend door zijn prominente aanwezigheid in het In Flanders Fields Museum en zijn uitgegeven dagboeken- de familie Goudeseune, de familie en Camille Tiersen zelf. De nauwkeurig beschreven vluchtroutes en de empathische beschrijving van de vriendschap en solidariteit onder de vluchtelingen maken van dit verhaal een tijdsdocument. De snelle, gedwongen groei van Camille van kind naar volwassene getuigt van inzicht in de tienerpsyche. Dit getuigenisverhaal vanuit de Westhoek vult andere vluchtverhalen aan, en kan men op het rekje plaatsen van zowel jeugdliteratuur als van romans voor volwassenen.
In haar tweede roman BELLENHOF (2020) is Maaike Monkerhey als auteur gegroeid , Deze familieroman rond een nu fictieve familie is gestoeld op de Poperingse hoppeteelt na de tweede wereldoorlog Bellenhof is de naam van de hoppeboerderij waar Leo Lebbe op 6 september 1944 geboren wordt. We volgen hem van 1944 tot 2020, met sprongen van tien jaar, soms meer, van kind naar volwassene, over zijn huwelijk en vertrek uit Bellenhof tot zijn definitieve terugkeer na zijn scheiding. Ondertussen worden we gedetailleerd ingewijd in de geschiedenis van de hoppecultuur met zijn tradities en modernisering. Anders dan in haar debuut hanteert Maaike Monkerhey nu de derde persoon. Zo legt ze de focus op verschillende personages en leven we intens mee met het dagelijkse reilen en zeilen rond de boerderij, de relaties tussen de familieleden en de plukkers zelf. Het maakt haar taal voller en de inhoud kleurrijk. Vader Florent bijvoorbeeld is begeesterd door de poëzie van Guido Gezelle, Fragmenten van gedichten zorgen mee voor sfeer. BELLENHOF zet Poperinge en de hoppeteelt op de kaart. De vroegere en overblijvende hedendaagse hoppeboeren mogen fier en blij zijn met deze roman. En ik zelf zal bij een rit naar de Westhoek zeker tegen beter weten in tussen de hoppestaken uitkijken naar het Bellenhof, of in ieder geval naar een nog bestaande hoppeboerderij!

In boeken vriendschap, Jet


Jet Marchau
Leestip van Jet Marchau
Wie leest,leeft duizend levens tegelijk en blijft toch zichzelf ( C.S.Lewis)

Titel:
Niet omkijken Camille en Bellenhof
Auteur:
Maaike Monkerhey
# pagina's:
184 en 216
Aanbevolen voor:
kleurrijk,
verrassend,
aangrijpend

Gerelateerde leestips