Silke Wimme
Leestip van Silke Wimme
A book is a magical thing that lets you travel to far-away places, without ever leaving your chair

Mooie reis doorheen Nepal

25 november 2021

Patricia en haar man reizen al een tientallen jaren naar Nepal. Tijdens één van hun reizen leerde ze Bahani kennen, met wie ze een sterke vriendschapsband heeft opgebouwd. Via haar leerde ze de Nepalese cultuur en gewoonten beter kennen, maar ook de persoon op wie haar personage ‘Amber’ uit Ogen van liefde is gebaseerd. Ze raakte zodanig gefascineerd door ‘Ambers’ verhaal dat ze besloot er een boek over te schrijven. Het resultaat is een mengeling van de waargebeurde feiten aangevuld met haar eigen fantasie.

Amber wil het land leren kennen waar haar hippie ouders de liefde voor elkaar vonden en besluit naar Nepal te gaan. Ze wil er rondreizen, de cultuur en het boeddhisme beter leren kennen. Via ene Danny komt ze terecht in een boeddhistisch klooster waar ze de monniken Engelse les geeft. Tijdens de festiviteiten rond de verjaardag van Boeddha bij de tempel van Boudhanath leert ze Lendup kennen, een hooggeplaatste boeddhistische monnik. Hij is een charmante man en Amber voelt zich onmiddellijk aangetrokken tot hem. Maar het is een verboden liefde, gezien Lendup’s functie. Amber komt zo terecht in een carrousel van emoties terecht.

Boterlampjes geven warmte en licht in donkere nachten.

Patricia Vorstenbos neemt ons met Ogen van liefde mee op een kleurrijke reis doorheen Nepal en India. Ze heeft een levendige schrijfstijl waardoor je de Aziatische cultuur niet alleen beter leert kennen maar je ook ‘ervaart’ wat er rondom Amber gebeurt: de kleuren, de geuren, het geluid van de tempels en de straten van Kathmandu, … .Het is met zoveel liefde voor het land geschreven dat ik na het lezen onmiddellijk het vliegtuig wou nemen richting Nepal. De auteur heeft hiernaast een zeer brede kennis van het boeddhisme en deelt dit op een fijne manier met haar lezers.
Aanvankelijk dacht ik dat het weer een zeemzoet, romantisch verhaal zou worden, dat zich afspeelt in Azië. Maar het gaat over zoveel meer dan een verboden liefde, er zijn zeer veel onverwachte wendingen wat het ontzettend spannend maakt. Telkens je een hoofdstuk uit hebt, wil je zo snel mogelijk het volgende lezen. Ja hoor, ik heb dit boek in één ruk uitgelezen. Het boek wordt gecatalogiseerd onder ‘roman’, een andere term zou meer passend zijn maar deze zou dan wel eens iets te veel kunnen verklappen in welke richting het boek inhoudelijk uit gaat. Ik vond het net verfrissend en origineel dat Ogen van liefde meer is dan gewoon een ‘roman’ gebaseerd op waargebeurde feiten. Om geen spoilers prijs te geven zal ik dan ook over de inhoud niet zo veel meer aanhalen.
Hoewel het boek geschreven is in het ik-perspectief, iets dat ik normaal gezien helemaal niet kan waarderen, was het hier niet storend. Integendeel, hier was het net een meerwaarde om het verhaal vanuit Amber’s oogpunt te kunnen beleven. Het zorgde ook voor heel wat diepgang in het verhaal. De emoties die Amber ervaart zijn zeer krachtig en worden op een sterke manier omschreven door de auteur. Het is precies alsof Patricia het allemaal zelf heeft meegemaakt. Ik heb door dit boek mijn mening over het ik-perspectief bijgesteld, soms kan het ook op een positieve manier door een auteur gebracht worden!
Het boek zelf is een mooie editie, met bijhorende gebedsvlaggetjes en elk hoofdstuk begint met een mooie pentekening meestal van een Aziatisch of boeddhistisch tafereel. Ook komen er heel wat boeddhistische uitspraken of wijsheden voor doorheen het verhaal. Ik heb alvast heel wat bijgeleerd over Karma en Dharma.

Het boek eindigt met een cliffhanger en je blijft als lezer ook met een paar vragen zitten. Gelukkig insinueert de auteur in een nawoord dat er nog een vervolg aankomt. Ik zit nu al vol ongeduld te wachten. Hopelijk komt deze er snel aan! 5 sterren *****
Silke Wimme
Leestip van Silke Wimme
A book is a magical thing that lets you travel to far-away places, without ever leaving your chair

Titel:
Ogen van liefde
Auteur:
Patricia Vorstenbos
# pagina's:
306
Aanbevolen voor:
hartverwarmend

Gerelateerde leestips