Silke Wimme
Leestip van Silke Wimme
A book is a magical thing that lets you travel to far-away places, without ever leaving your chair

een boek over een zoektocht naar de Chinese identiteit

27 juli 2022

Eens om deze zoveel tijd verschijnt er een familieroman over de moderne geschiedenis van China. Na Wilde Zwanen van Jung Chang werd dit genre nog populairder. Melissa Fu groeide zelf niet op in China, maar in de Amerikaanse staat New Mexico. Perzik bloesem lente is deels gebaseerd op het verhaal van haar vader aangevuld met haar eigen fantasie.

In 1938, wanneer de Japanse invasie in China is begonnen, vlucht Meilin met haar jonge zoontje Renshu van vier jaar uit haar dorp. Haar echtgenoot is niet teruggekeerd van de slagvelden, daarom is ze genoodzaakt zich aan te sluiten bij haar schoonfamilie. Ze reizen doorheen gans China, te voet, in een paardenkar, met een boot over de Yangtze, … tot ze uiteindelijk een vaste verblijfplaats vinden in Taiwan. Met haar schoonfamilie is ze ondertussen het contact verloren, ze weet zelfs niet of ze nog leven.

Begin jaren zestig krijgt Renshu de kans om verder te studeren in Amerika, waar hij ook zal blijven wonen. Later worstelt zijn dochter met haar achtergrond en vraagt ze aan haar vader naar haar herkomst, maar hij weigert haar meer te vertellen over zijn verleden in China.

In vergelijking met andere romans zoals deze van Lulu Wang, Jung Chang, … is Perzik Bloesem lente geen echte hoogvlieger maar ook niet zo slecht. De verwachtingen die gecreëerd worden door de tekst op de achterflap zijn hier grotendeels de boosdoener van. Het boek zou over de moderne geschiedenis van China gaan, verteld via de verhalen van een familie tijdens de twintigste eeuw. Maar dit is geen historische roman zoals men wel zou vermoeden, het is eerder een soort van familiekroniek, waarbij de personages op zoek gaan naar hun eigen identiteit en plaats in de maatschappij. De geschiedkundige feiten worden maar vaag aangehaald. Meilin vlucht voor de Japanse invasie en daar stoppen de enige verwijzingen naar historische gebeurtenissen: de Culturele Revolutie, Mao Zedong, Chiang Kai Shek, Grote Sprong Voorwaarts Kuomintang, … maken Meilin en Renshu mee, maar enkel als je de Chinese geschiedenis goed kent kan je die uit het verhaal halen. Het lijkt alsof de auteur niet voldoende research heeft gedaan om deze te kunnen verwerken in haar boek. Hierdoor staat niet geschiedenis centraal, zoals Perzik bloesem lente gepromoot wordt, maar wel de personages, hun zoektocht naar wie ze zijn. Meilin, Renshu en Lily zijn drie verschillende generaties die elk op hun manier worstelen met hun achtergrond, wie ze zijn en hun plaats in de maatschappij. Maar de personages worden nogal vlak voorgesteld door de auteur en zonder veel diepgang. Het was niet mogelijk om diep genoeg in de ziel van de personages te kijken en hen volledig te begrijpen. Dit komt door de schrijfstijl die net iets te eenvoudig was en niet beeldend genoeg. Maar hierdoor is het boek wel toegankelijk voor een breed publiek en een goede eerste kennismaking met de geschiedenis van het Grote Rijk. Het boek leest vlot en het verhaal is luchtig. Een fijn tussendoortje en vooral een aanrader voor lezers die geïnteresseerd zijn in de geschiedenis van China en integratie van migranten, zonder al te veel voorkennis.

Van mij krijgt Perzik bloesem lente drie sterretjes ***

Silke Wimme
Leestip van Silke Wimme
A book is a magical thing that lets you travel to far-away places, without ever leaving your chair

Perzik bloesem lente
Titel:
Perzik bloesem lente
Auteur:
Melissa Fu
# pagina's:
442 p. : kaart
Uitgeverij:
Ambo|Anthos
ISBN:
9789026358012
Materiaal:
Boek
Onderwerp:
China ; 1930-, Oorlogstrauma's
Aanbevolen voor:
hartverwarmend

Gerelateerde leestips