Lieve Hoet
Leestip van Lieve Hoet
Eerst zocht ik in boeken de verhalen van anderen, toen werden mijn eigen verhalen boeken.

Jonge vrouwen zoeken hun plaats in een woelige 16e eeuwse stad

27 april 2024

De auteur van dit boek, Lyne Uytterhoeven, is niet van Brugge, ze is ook geen historica van opleiding, en toch slaagt ze er in dit historisch verhaal zo levensecht te vertellen, dat je je midden in het 16de eeuwse Brugge waant.

Het verhaal van Lisse en Martijn – de hoofdpersonages- begint niet in Brugge. Langs meerdere wegen komen ze terecht op de plaats waar ze door de omstandigheden elkaar zullen ontmoeten.

Ysabeau, het derde hoofdpersonage, is wel een echte Brugse, ze woont in het Tillegemkasteel. Ze komt als bruid in het kasteel Ten Berghe terecht. Haar echtgenoot, heer Despars, de Brugse schout, heeft voor haar een nieuwe eredame voorzien. Lisse. Hoe Lisse ineens van Doornik in Brugge geraakt en wat haar eigenlijke geschiedenis is, vormt de start van een reeks gebeurtenissen.

De evolutie van de relatie tussen die twee jonge vrouwen, Lisse en Ysabeau, wordt in het verhaal fijn beschreven. Beide worden ze door hun omgeving gestuurd, ze moeten zoeken naar hun eigenheid, maar ook naar die van de ander.

Ook de andere meisjes in hun nauwe kring spelen een belangrijke rol in het verhaal en in het leven van Lisse en Ysabeau. De auteur heeft bijzondere aandacht voor de vrouwen in verschillende lagen van de bevolking in de 16de eeuw. Hoe ze denken, hoe ze handelen.

Martijn is een geval apart. Geboren in een badstoof, vader en zelfs moeder onbekend, ontsnapt hij aan dat milieu door zijn nieuwsgierigheid en zijn ongelooflijk geheugen. Hij volgt de Latijnse les, van achter een raam. Hij kan niet lezen of schrijven, toch geraakt hij opgenomen in een select groepje van humanisten. Zijn scherpzinnigheid brengt hem ver, al moet hij de ongeschreven regels van de hogere klassen nog leren beheersen.

Als hij meester tuinier wordt in het domein Ten Berghe ontmoet hij er Lisse. Hun contact is niet evident en leidt uiteindelijk ook tot zware gevolgen. Maar Martijn heeft veerkracht en die helpt hem om verder te reiken dan wat hij door zijn geboorte zou kunnen. Ook van Lisse wordt soms het onmogelijke gevraagd. In de eerste plaats op Ten Berghe, maar ook door de ontwikkelingen in de buitenwereld. Het zijn woelige tijden, waar ze allemaal op de een of andere manier bij betrokken geraken.

Als je na het lezen van ‘Tussen Slijk en Satijn’ nieuwsgierig bent naar hoe het met al die boeiende levensechte personen verder gaat, is er goed nieuws. De auteur heeft dit onlangs in een vervolg, ‘Tussen opstand en strop’, neergeschreven.

OPM. Dat het om een historische roman gaat , gebaseerd op een immens opzoekingswerk, zie je aan de uitgebreide uitleg achteraan.


Synopsis

Een jonge vrouw wordt in 1538 naar Brugge gestuurd om daar gezelschapsdame te worden. Maar het rijk van Keizer Karel V is onrustig en alles kan in een oogwenk veranderen. Vooral als zij zou ontdekken wie haar vader is...

Lieve Hoet
Leestip van Lieve Hoet
Eerst zocht ik in boeken de verhalen van anderen, toen werden mijn eigen verhalen boeken.

Tussen slijk en satijn
Titel:
Tussen slijk en satijn
Auteur:
Lyne Uytterhoeven
# pagina's:
Uitgeverij:
Houtekiet
ISBN:
9789052404332
Materiaal:
Boek
Onderwerp:
Brugge ; 16de eeuw, Vrouwen
Aanbevolen voor:
meeslepend,
verrassend,
aangrijpend

Gerelateerde leestips