Silke Wimme
Leestip van Silke Wimme
A book is a magical thing that lets you travel to far-away places, without ever leaving your chair

verrassend accuraat

14 juni 2021

In 2014 verdwenen twee Nederlandse meiden, Kris Kremers en Lisanne Froon in de jungle van Boquete, Panama. Maanden was Nederland in de ban van hun verdwijning en het werd een bang afwachten voor de ouders. Hun verhaal greep mij persoonlijk erg aan. Ik was ongeveer even oud als Kris en Lisanne toen ook ik in Boquete verbleef in 2004. Net als hen logeerde ik bij een gastgezin en werkte ik als vrijwilliger in een opvang tehuis voor kinderen. El Pianista het pad waar ze verdwenen, was mij niet vreemd. 2014 zou bovendien het jaar worden waarin ik terug zou keren naar Panama, naar een grote reünie met alle andere vrijwilligers die ik er had leren kennen, maar door omstandigheden is dit niet kunnen doorgaan. Deze verdwijning was voor mij geen ver van mijn bed show meer: ik kende de stad, de mensen, had gewandeld langs hetzelfde pad waar Kris en Lisanne verdwenen, logeerde er ook in een gastgezin en deed er bovendien ook vrijwilligerswerk.

Na heel wat speurwerk werden enkele maanden na hun verdwijning menselijke resten gevonden die van Kris en Lisanne afkomstig zouden zijn. Ze waren in de jungle gestorven, maar hoe dit exact gebeurde wist men niet. Momenteel krioelt het op het internet met theorieën over hun verdwijning. Was het een complot, werden ze ontvoerd of vermoord? Of waren ze uiteindelijk dan toch verdwaald en was er helemaal geen kwaad opzet in het spel?

De laatste jaren is het moeilijk om correcte informatie te filteren uit de veelheid aan informatie en bronnen die zich op het World Wide Web bevinden, het is een echt kluwen geworden. Er zijn maar weinig betrouwbare bronnen terug te vinden en als leek is het best wel moeilijk om niet in de valkuil te trappen van sensatiebeluste media. Met Verloren in de jungle brengen Marja West en Jürgen Snoeren een true crime over de verdwijning en proberen ze antwoorden te vinden op de vraag wat er nu met Kris en Lisanne gebeurde. Hierbij weerleggen ze heel wat (sensatie)verhalen die rondgaan op het internet. Ze zullen deze niet alleen analyseren, maar doen ook een beroep op mensen die effectief meehielpen aan het onderzoek waaronder Betzaïda Pitti Cerrud de officier van justitie die de zaak onderzocht.

Het boek zal alle mogelijke scenario’s onder de loep nemen: een ongeluk, een misdaad en een complot. Stap voor stap analyseren Marja en Jürgen alle mogelijke theorieën en denkpistes. Hierbij zullen ze heel wat sensatienieuws en aannames de grond in boren omdat er gewoon niet voldoende bewijs voor werd geleverd. Tijdens het lezen wordt al snel duidelijk welke invloed de pers heeft gehad en hoe zij vaak feiten aandikken of zelfs verzinnen om het nieuws sensationeler te maken, want dit verkoopt nu eenmaal beter. Maar ze nemen niet alleen de pers onder loep, ook internet en wat er verspreid werd op social media door de vele ‘’internetdetectives’’. Hieruit blijkt dat het steeds belangrijk is om uit de verschillende bronnen te filteren wat juist is en niet.

Hiernaast wordt er in het boek ook onderzoek verricht naar het opsporingswerk van de lokale autoriteiten. Geruchten doen de ronde dat er fouten zijn gebeurd door de Panamese overheid, zij zouden onder andere Boquete niet in een slecht daglicht willen stellen. Een verdwijning zou nefast zijn voor het toerisme daar en het dorpje leeft hiervan.

Het boek is duidelijk en zakelijk geschreven en leest als een spannende thriller. Ik had het in één ruk kunnen uitlezen ware het niet dat ik het zo herkenbaar voor mij was dat ik af en toe toch eventjes naar adem heb moeten happen. Doordat het voor mij zo herkenbaar was, maakt het voor mij duidelijk dat de auteurs zeer grondig te werk gegaan zijn. De omgeving wordt met zeer veel zorg omschreven, maar ook hoe Panama is en Boquete is. Het was alsof ik terug rondwandelde in het dorp. Verloren in de jungle bevat bovendien ook heel wat illustraties zoals foto’s, kaarten, tabellen, … die een nog duidelijker beeld weergeven van de gebeurtenissen.

Aan het einde van het boek formuleren ze een dappere conclusie. Dapper, want men heeft nog steeds geen uitsluitsel over wat er met de meiden gebeurde. Maar het besluit van Marja en Jürgen is duidelijk opgesteld en goed beargumenteerd.

Een boek waar ik zeer stil van werd en die mij persoonlijk zeer erg aangreep. 5 sterren *****

Synopsis

Onderzoek naar het lot van twee Nederlandse vrouwen die in 2014 in de jungle van Panama verdwenen.

Silke Wimme
Leestip van Silke Wimme
A book is a magical thing that lets you travel to far-away places, without ever leaving your chair

Verloren in de jungle : de mysterieuze verdwijning van twee Nederlandse meisjes in Panama
Titel:
Verloren in de jungle : de mysterieuze verdwijning van twee Nederlandse meisjes in Panama
Auteur:
Marja West
# pagina's:
363 p., [32] p. platen
Uitgeverij:
Spectrum
ISBN:
9789000372164
Materiaal:
Boek
Onderwerp:
Verdwijningen
Aanbevolen voor:
aangrijpend

Gerelateerde leestips