Leestip van Tijs Van Poucke

Waar het licht is

9 februari 2023

De roman ‘waar het licht is’ van Jennifer Niven is een dramatisch liefdesroman. Het is een erg ontroerend boek dat je meepakt doorheen heel de emotionele rollercoaster. Toen ik het boek uit het boekenrek in de bibliotheek haalde wist ik niet meteen waar ik moest beginnen, omdat ik wist welke thema’s er zouden aangehaald worden en er niet zo heel zeker over was als dit me wel zou kunnen raken.

Tijdens het lezen werden thema’s zoals zelfmoord en depressieve gedachten op een luchtige manier aangebracht. Door middel van humor werd het minder moeilijk om de zware onderwerpen te verwerken. De manier van vertellen vond ik prachtig. Door de constante wisseling tussen de twee perspectieven van Finch en Violet, was het meteen erg leuk om te lezen. Dus ze hadden beiden volle karakters. Hun verschillende visies en karakters zorgden ervoor dat dit leesgebeuren erg realistisch over kwam. Een van de thema’s is depressie en begreep de personages wel waarom zij depressief gedrag vertoonden. Hoe zij samen hun ‘negatieve’ gedachten proberen te verwerken, heeft me geraakt.

Ik moet wel zeggen dat het is een erg langdradig begin is, het boek is dus niet aan te raden voor mensen die geen geduld hebben. Beide personages bevielen me in het begin niet echt, dus was het erg moeilijk om de eerste paar hoofdstukken door te komen. Dit was niet voor heel het boek het geval. Als je het begin doorgekomen bent, kan de emotionele rollercoaster beginnen. In dit deel was er zo goed als geen moment waar er geen spanning en sensatie was. Een deel dat heel wat vragen en emoties bij mij opriep. De climax van het verhaal viel voor mij in de smaak, omdat hij niet helemaal op het einde was, maar iets daarvoor. Hierdoor werd er een ‘voor en achter’ sfeer gecreëerd. Wat mij opbeurde was de toevoeging van een open einde.

Een erg emotioneel en spannend boek dat zeker aan te raden is voor mensen die een romantisch drama wel kunnen appreciëren.

Synopsis

Violet en Finch (17, afwisselend ik-figuur) ontmoeten elkaar boven op de klokkentoren van school. Allebei overwegen ze er vanaf te springen. Finch leert Violet opnieuw van het leven te genieten. Maar lukt hem dat zelf ook? Vanaf ca. 15 jaar.

Leestip van Tijs Van Poucke

Waar het licht is
Titel:
Waar het licht is
Auteur:
Jennifer Niven
# pagina's:
333 p.
Uitgeverij:
Moon
ISBN:
9789048821785
Materiaal:
Boek
Onderwerp:
Zelfdoding, Liefde
Aanbevolen voor:
tragisch,
aangrijpend

Gerelateerde leestips