Antwerpen in de 16de eeuw: hoe diversiteit en polarisatie compleet uit de hand lopen.
Met veel plezier heb ik Wildevrouw
gelezen. Als je geschiedenis boeiend vindt, zul je smullen van dit boek. Wildevrouw dompelt je helemaal onder in het Antwerpen van de 16de eeuw: een smeltkroes van nationaliteiten, machthebbers en godsdiensten. Een tijd van grote veranderingen…
Je beleeft de groeiende polarisatie en dreigende sfeer in Antwerpen van binnenuit door de verteller herbergier Beer die neutraal probeert te blijven te midden van paapsen, calvinisten, lutheranen en andere zoekers. De goede en brave Beer is zeer zwaar beproefd in z’n persoonlijk leven: zijn drie opeenvolgende echtgenotes zijn in het kraambed gestorven. Beer vertelt z’n triest relaas aan God en probeert worstelend en zuchtend met zichzelf en met God in het reine te komen. Pas helemaal op het einde van de roman vindt hij een zekere rust nadat hij halsoverkop gevlucht is naar Amsterdam. Welke rol de wildevrouw
hierbij speelt, ontdek je best zelf door het boek te lezen…
Wat de roman ook aantrekkelijk maakt, is de rijkdom van de oude, sappige spreekwoorden en zegswijzen die grotendeels verdwenen zijn in ons moderne Nederlands. Dat Beer in het Antwerps vertelt, moet je er bij nemen. Het is inderdaad - zeker als West-Vlaming – wat wennen aan de gij-vorm en de daarbij horende vervoegingen van de sterke werkwoorden (gij vroegt!). Mensen gebruikten toen blijkbaar ook al verschillende taalregisters , van zeer beleefde omgangsvormen tegenover de rijken en de adel tot cafétaal als ze zich lazarus drinken in de kroeg van Beer . Ik vraag me zelfs af of deze roman goed kan vertaald worden?
Er is degelijke research gedaan om het historische kader realistisch op te bouwen. Zo komt het toch over. Een voorbeeld: de beschrijving van hoe mensen in massa’s mekaar opjutten en zo tot de beeldenstorm overgaan is subliem. (Ik moest aan de bestorming van het Capitool denken) . Je krijgt een brede kijk op deze belangrijke periode uit onze geschiedenis . Een brug slaan naar het wij-zij-denken in onze tijd ligt voor het grijpen. Een aanrader dus!