Bettina Ortmann
Leestip van Bettina Ortmann
Verslavend / Levensnoodzakelijk

Onwaarschijnlijk onthutsend

28 juli 2021

Het verhaal wordt verteld door Alexandra, Lex. Vandaag is ze een succesvolle advocate die in de Verenigde Staten woont. Oorspronkelijk groeide ze op in Engeland met 6 broers en zussen: Ethan, Delilah, Noah, Gabriel, Daniel, Evie. Echter is hun ouderlijk huis in Hollowfield bekend geworden als een horrorhuis want Alexandra en haar broers en zussen werden tijdens hun kinderjaren slachtoffer van gruwelijk misbruik en verwaarlozing door hun beide ouders. Lex wist gelukkig te ontsnappen op 15-jarige leeftijd “Ik ben Alexandra Gracie en ik ben 15 jaar. U moet de politie bellen. Talloze keren oefende Lex Gracie deze zinnen voordat ze uit het huis van haar ouders wist te ontsnappen (…)”.

Voor de buitenwereld, zowel in de pers als tijdens de hele rechtszaak wordt ze dan Meisje A..

Als jaren later hun moeder in de gevangenis sterft en de kinderen het huis en wat geld achterlaat, moeten de overlevende kinderen terug samenkomen om te beslissen wat er met het huis moet gebeuren.

Het traumatische verhaal is niet altijd makkelijk te lezen daar de verhaallijn hartverscheurend is. Maar je wilt echt wel weten wat elk kind is overkomen, of het nu meisje A is of meisje B of jongen A,..

Je voelt de dichte band die Lex heeft met haar zusje Evie, het geschonden vertrouwen in haar broers, het wantrouwen in Delilah.

Hoe de ouders gedreven door religieuze waanzin verantwoordelijk zijn voor wat zij hun kinderen aandoen is duister en onbegrijpelijk maar krachtig en enorm meeslepend verteld. Je wordt volledig in het verhaal ondergedompeld en weet dat het lang zal bijblijven.

En dat boeken vaak een spiegel zijn van wat zich in de wereld afspeelt, trof me onlangs keihard toen ik op televisie een documentaire zag over Het spookgezin uit het Nederlandse Ruinerwold dat in 2019 werd ontdekt. Hier leefde een vader sedert 2010 op een boerderij met 6 kinderen die hij nooit heeft aangegeven bij de burgerlijke stand en die hij verborgen hield voor de buitenwereld. Uit eigen geloofsovertuiging..

Niet te verwonderen dat de filmrechten voor het verhaal van Meisje A al zijn opgekocht..

Synopsis

De kinderen uit een gezin met labiele ouders worden ernstig mishandeld, totdat een dochter ontsnapt en ze bevrijdt.

Bettina Ortmann
Leestip van Bettina Ortmann
Verslavend / Levensnoodzakelijk

Meisje A
Titel:
Meisje A
Auteur:
Abigail Dean
# pagina's:
349 p.
Uitgeverij:
HarperCollins
ISBN:
9789402706390
Materiaal:
Boek
Onderwerp:
Familie

Gerelateerde leestips