Leestip van Cecile Geysens
liefde voor Nederlandse literatuur

Heerlijke onderdompeling in de middeleeuwen

17 november 2021

Willem die Madoc maakte is een prachtige historische roman die zich afspeelt in de middeleeuwen, meer bepaald in het begin van de dertiende eeuw. Bij velen doet de titel een belletje rinkelen: het is de beroemde beginzin van het middeleeuwse dierenepos Van den vos Reynaerde. Daarmee is ook de juiste toon gezet. Je wordt letterlijk ondergedompeld in de wereld van handschriften, van ridders en joncvrouwen, kortom van alles wat middeleeuws is. We krijgen niet alleen een correcte historische setting, maar ook een fantastisch avonturenverhaal om van te smullen! De roman leest heerlijk vlot – een vuistdikke pageturner om van te genieten.

De held van het verhaal wordt als kleuter gered tijdens een grote storm aan de Noordzeekust nabij Brugge. Hij blijkt de enige overlevende van een schipbreuk en vermoedelijk – aan z’n kleren te zien – van hoge afkomst. Een koningskind? Hij wordt opgevoed in de benedictijnse abdij van Sint-Odulfus bij Brugge. De abt hoopt zo op een rijke beloning als z’n adellijke familie hem komt ophalen. Maar dat gebeurt niet! Beda – zo heet de jongen – blijkt heel intelligent te zijn , leert Latijn en Frans en wordt algauw de rechterhand van pater Arnulf in het scriptorium. Daar leert hij handschriften kopiëren en raakt geboeid door de literatuur …

Wanneer hij door de abt onder druk wordt gezet om in te treden in de abdij slaat hij op de vlucht. Dan begint zijn grote avontuur en zijn zoektocht naar zijn oorsprong. Hij verblijft eerst in het Brusselse en trekt daarna naar Frankrijk waar hij de rechterhand wordt van graaf Hincmar van het graapschap Mourille. Na heel wat verwikkelingen – amoureuze en andere – moet onze held Madoc vluchten naar Parijs. En nog is zijn zoektocht niet ten einde. Een pauselijke banvloek hangt als een zwaard van Damocles boven z’n hoofd…

Nico Dros weet de lezer te boeien van begin tot einde met z’n mooie, rijke vertelstijl. Charmant en passend is de hoofse, beeldende taal (een verademing in de 21ste eeuw!) en de verwijzingen naar bestaande literaire werken. Het verhaal van Madoc zit ingebed in een raamvertelling waardoor je direct in de sfeer zit van kostbare handschriften en historisch onderzoek. Als je wil weten hoe Van den vos Reynaerde zou kunnen ontstaan zijn, dan moet je deze roman zeker lezen!

Synopsis

Als een hoogleraar een middeleeuwse bundel met verhalen in handen krijgt, ontvouwt zich de legende van Madoc, een Welshe prins.

Leestip van Cecile Geysens
liefde voor Nederlandse literatuur

Willem die Madoc maakte
Titel:
Willem die Madoc maakte
Auteur:
Nico Dros
# pagina's:
584 p.
Uitgeverij:
Uitgeverij Van Oorschot
ISBN:
9789028223035
Materiaal:
Boek
Onderwerp:
Middeleeuwen
Aanbevolen voor:
kleurrijk,
meeslepend

Gerelateerde leestips