Marit Verniest
Leestip van Marit Verniest

Een verontrustende band tussen twee zussen

15 mei 2024

‘Zussen’ geschreven door Daisy Johnson is een meeslepende thriller over de soms gevaarlijke band die zussen kunnen hebben.

Juli en September zijn twee onafscheidelijke zussen, ze doen quasi alles samen: van verstoppertje spelen tot slapen. Op het eerste zicht zou je zeggen dat ze een tweeling zijn, maar niets is minder waar, September is namelijk tien maanden ouder dan Juli.

Het verhaal begint wanneer de tieners September en Juli en hun moeder Sheela samen naar een oud en afgezonderd huis verhuizen, genaamd “settle house”. Al snel wordt het duidelijk dat het huis niet zo comfortabel is. Alles is oud en smerig en er lijken geluiden uit de muren te komen; het lijkt bijna te leven.

De band tussen September en Juli is al van kleins af aan bijzonder sterk. September zorgt voor Juli en Juli luistert naar September. Door die sterke band lijkt Sheela (de mama) zelfs soms niet eens nodig te zijn. Alles gaat zoals September het wil. Als zij iets niet leuk vindt, zal Juli het ook niet leuk vinden. Ze doen alles samen. Ze zijn identiek, of dat wil Juli toch geloven.

Het boek is niet echt supereng of vol met actie, maar toch is het zeer meeslepend en interessant om te lezen. Ik hou van de manier hoe de auteur verwoordt hoe Juli zich voelt. Ze heeft altijd haar zus nodig, ook om te voelen. September dringt in haar binnen en gebruikt haar als een soort accessoire .“September draagt me als een jas” (p133) en “Als hersenen huizen met meerdere kamers zijn, dan woont September in elk van die kamers.” (p192). September is haar wereld en dat is zeer duidelijk in alles wat ze doet en denkt. Dit vind ik ook juist zo griezelig, ze lijkt alles zo vlug als vanzelfsprekend te aanvaarden. Het is griezelig op een doodnormale manier.

Ik vind het boek zo meeslepend, deels omdat het in de belevende ik is verteld, soms heb je echt het gevoel dat je de meisjes persoonlijk kent of dat je zelf ervaart wat er wordt beschreven. Het boek is ook zeer goed uitgedacht (zeker wanneer iets onthuld wordt) en alle personages zijn uitgediept en dus ‘round caracters’.

‘Zussen’ is dus zeker een aanrader als je van familiedrama en psychologische thrillers houdt. Ook moet je een verrassend einde kunnen waarderen.

Veel leesplezier!

Synopsis

De zeer hechte en duistere relatie van de zussen September en July, die tien maanden in leeftijd schelen, heeft griezelige gevolgen als de een wraak neemt voor de ander.

Marit Verniest
Leestip van Marit Verniest

Zussen : roman
Titel:
Zussen : roman
Auteur:
Daisy Johnson
# pagina's:
192 p.
Uitgeverij:
Koppernik
ISBN:
9789083048086
Materiaal:
Boek
Onderwerp:
Zussen, Moeder-dochterrelatie
Aanbevolen voor:
griezelig,
meeslepend,
verrassend

Gerelateerde leestips