Kami! Kami! van Ella Demarest

16 juli 2021

interview met Ella Demarest, die met haar Kami! Kami! het Japanse verteltheater, de kamishibai, door Brugge trekt.

Op een grijze maandagochtend ontmoeten we het stralende gezicht van Kami! Kami!, Ella Demarest. Ze brengt de eeuwenoude Japanse visuele verteltraditie, de kamishibai, terug tot leven in Brugge en omstreken. Dankzij de kamishibai krijgen verhalen een extra dimensie. Het zorgt voor een magische beleving voor het ganse gezin. En dus spraken wij met haar af voor een interview.

Ella, wat was de inspiratie voor je project? Wat was het creatieve zaadje om kinderen en literatuur samen te brengen?

Ik liep stage in het Mauritshuis in Den Haag in 2019 tijdens Hallo Rembrandt!, de doe-tentoonstelling van het Rembrandtjaar. In het atelier begeleidde ik kinderen en liet hen op een interactieve en creatieve manier kennis maken met kunst.

Door My Queen Caro, waarin Anna Franziska Jäger speelt, de dochter van Gerhard Jäger die ABC vzw oprichtte, kwam ik vorig jaar terecht bij Art Basics for Children. Ik liep een vakantiestage tijdens de zomer. ABC vzw biedt een esthetische en kindvriendelijke omgeving aan, ze creëert geborgen ruimtes. Dat gevoel van gezelligheid en warmte vind ik terug bij kamishibai. In deze kunstzinnige vereniging werken ze heel vaak met kamishibai-verhalen en daardoor kwam ik er mee in aanraking. Later dat jaar liep ik een vrijwillige stage bij deze vereniging.

De Covid-situatie beperkte echter het contact met het publiek, wat ik jammer vond, ik voelde de drang om een verhaal te brengen en om uit te zoeken of het werken rond kunst met kinderen weldegelijk mijn ding was. Zowel bij ABC vzw als bij LAP vzw (een andere vrijwillige stage) stak het virus daar een stokje voor.

Ik ontdekte dus bij ABC vzw hun uitgebreide kamishibai-verhalen collectie en ik kreeg een houten kamishibai van mijn vriendin Sara als verjaardagscadeau. Zo is mijn kamishibai-verhaal begonnen.

Welke obstakels of uitdagingen heb je al ervaren?

Ik heb eigenlijk heel weinig obstakels ervaren. Ik moest en moet nog steeds aan niemand verantwoorden. Het hele idee is organisch gegroeid, zonder tijdsdruk. De coronacrisis was een trigger om zelf creatief aan de slag te gaan: hoe kan ik mijn enthousiasme voor kamishibai overbrengen tot bij de kinderen? ABC vzw heeft mij daarbij goed ondersteund. De enige uitdaging was om de uitwerking van het project te combineren met mijn studies.

Op welke manier is je omgeving hierbij betrokken?

Ik krijg heel veel positieve reacties en support. Mijn mama was instant enthousiast en bracht me dankzij haar job bij Stad Brugge direct in contact met de juiste mensen. Mijn vriendin Sara en mijn buurman hebben de kamishibai-kar gemaakt uit hout. Het frame werd tweedehands aangekocht en hergebruikt.

Zeevaarder, een grafisch vormgever en goede vriend, ontwierp het logo. Ik werk samen met vrienden en familie: een vriendin speelt een gitaar, mijn neef speelt hoorn, een andere vriend saxofoon en zij begeleiden me bij de verhalen die ik vertel.

Ik ben ook aangenaam verrast door het enthousiasme en ondersteuning vanuit Stad Brugge zelf. De Jeugddienst heeft met tips en subsidies wonderen gedaan. Ik ben ook langs geweest bij Uitwijken die mij direct de kans boden om het project daar uit te proberen.

Wat hoop je met het project te bereiken? Hoe zie je de toekomst?

Ik wil het publiek de filosofie van kamishibai aanleren. Dit medium van vertelextase verdient het om wijdverspreid te worden.

Momenteel laat ik alles op zijn beloop. Ik wil proeven van het contact met het publiek. Later wil ik misschien nog een website en wie weet word ik professioneel verhalenvertelster.

Wat is je mooiste ervaring met dit project?

Tijdens de eerste voorstelling op het Speelveld keken de kinderen met aandachtige oogjes. Een meisje legde het concept van kamishibai uit, dat was fijn te horen dat het al wat bekend was. Er was verwondering en interactie terwijl ik voorlas. Op het einde van het verhaal zei ik “Ze leefden nog lang & ….” “GELUKKIG”, reageerden de kinderen. Het was een heel mooi samenhorigheidsmoment.

Ella aka Kami! Kami! brengt haar verhalen met liefde, het geeft haar energie. Voor iedereen die twijfelt heeft ze één raad: Durf hulp vragen en doe het! Zo heeft ze zelf vol passie dit project kunnen creëren.
Benieuwd geworden naar het houten verteltheater, boeiende verhalen, een muzikant en een bak op wieltjes? Volg haar op Instagram @_kami.kami_ en Facebook KamiKami, contacteer haar via ella.demarest98@gmail.com en bekijk zeker de Uitwijken-kalender!