Leestip van Arne Degryse

George Orwells dystopische visie die je doet nadenken over vrijheid en macht.

28 april 2023

De klassieker 1984 van George Orwell is een meeslepende roman die je laat nadenken over manipulatie, privacy, individualiteit en nog veel meer. George Orwell publiceerde dit boek in 1949. We kunnen dus genieten van een interessante visie die hij had op de toekomst.

Het verhaal speelt zich af in een maatschappij waar vrijheid niet meer bestaat. Elk individu wordt namelijk op alle aspecten gecontroleerd door de leider Big Brother. De bevolking wordt gemanipuleerd en gehersenspoeld om de heersers aan de macht te houden. Het verhaal gaat over de protagonist Winston Smith die samen met zijn vriendin Julia tegen het regime proberen in te gaan. Om te weten hoe het verhaal afloopt, moet je uiteraard het boek lezen.

Verder vind ik dit boek een aanrader omdat het actueel en vergelijkbaar is met onze huidige maatschappij. We kunnen het regime van Big Brother goed vergelijken met de dictatoriale regimes die nog tot op de dag van vandaag bestaan. Een mooi voorbeeld vinden we terug in de volgende passage: “Zijn plan was: het schrijven van een dagboek. Dat was niet onwettig (niets was onwettig, omdat er geen wetten meer waren), maar bij de ontdekking kon hij vrijwel zeker op de doodstraf rekenen, of minimaal vijfentwintig jaar in een werkkamp.”

Daarnaast vind ik de verhaallijn spannend waardoor de lezer in het verhaal wordt meegezogen. De spanning wordt langzaam opgebouwd, maar je wil toch blijven verder lezen. Orwell maakt ook gebruik van neologismen. Nieuwe begrippen zoals ‘Nieuwspraak’ en ‘Goeddenkvol’ worden gebruikt.

Nog een leuk aspect aan het boek vind ik de voorspellingen die George Orwell maakte over de toekomst. Een voorbeeld hiervan zijn de teleschermen waarmee de overheid de burgers voortdurend in de gaten hield. In die tijd bestond dit nog helemaal niet, maar vandaag staan we echter constant in contact met digitale schermen.

Tot slot kunnen we zeggen dat dit boek een grote aanrader is. De interessante kijk op macht en vrijheid gecombineerd met de spannende verhaallijn maakt dit boek een topper. Een moderne klassieker die je toch zeker eens gelezen moet hebben.

Synopsis

Anti-utopie van de westerse wereld anno 1984, waarin de enkeling ten onder gaat in een volkomen kansloze strijd tegen een totalitair bewind.

Leestip van Arne Degryse

1984 : roman
Titel:
1984 : roman
Auteur:
George Orwell
# pagina's:
311 p.
Uitgeverij:
Uitgeverij De Arbeiderspers
ISBN:
9789029543255
Materiaal:
Boek
Onderwerp:
Maatschappijkritiek ; Sovjet-Unie, Totalitarisme
Aanbevolen voor:
confronterend,
meeslepend

Gerelateerde leestips