Vergeef me

10 februari 2023

Ida Hegazi Høyers roman Vergeef me voert de lezer mee naar een wereld van liefde, zelfbedrog en angstaanjagende geheimen.

Het verhaal gaat over de menselijke geest en de complexiteit van relaties. Het hoofdpersonage, een jonge vrouw, ontmoet een filosofiestudent en wordt op het eerste gezicht verliefd op hem. De man is charismatisch en heeft een vrije geest die haar aanspreekt. Al snel gaan ze samenwonen. Naarmate de tijd verstrijkt, begint ze echter te twijfelen aan de echtheid van haar partner en betrapt ze hem op leugens. Ondanks haar innerlijke stem die haar waarschuwt voor zijn bedrog, worstelt ze om de waarheid te zien. Ze is verblind door liefde. Ze ontdekt uiteindelijk de waarheid, puzzelt bewijzen bij elkaar en confronteert haar partner. De lezer wordt getrakteerd op een meesterlijk verhaal vol diepgang en verfijnd taalgebruik.

De schrijfstijl in het boek is levendig en fantasierijk. En de auteur slaagt er uitstekend in de emoties en ervaringen van de personages vast te leggen. Ook is de schrijfstijl boeiend, trekt hij de lezer mee en geeft hem/haar het gevoel deel uit te maken van het verhaal. Het taalgebruik is bovendien verleidelijk en verrassend. Er zijn momenten van zwarte humor die een element van luchtigheid aan het verhaal toevoegen. De zelfontdekkingsreis van het hoofdpersonage en haar geleidelijke besef dat de man van wie ze houdt misschien niet is wie hij lijkt te zijn, is verwoestend als tot nadenken stemmend.

Het is een verhaal dat je nog lang na het lezen zal bijblijven. De vertelvorm van dit boek is werkelijk buitengewoon. Het verhaal lijkt wel op een luisterboek zonder stem. Dit vraagt enige gewenning, maar eenmaal je het gewoon bent, raak je steeds meer geïnteresseerd om meer te weten te komen. Of je nu op zoek bent naar een liefdesverhaal, een verhaal over zelfontdekking of een spannende thriller, Vergeef me zal je niet teleurstellen.

Dit boek is de winnaar van de EU-literatuurprijs, en met een reden. De woordkeuze en het denkwerk in het verhaal maken het tot een opvallende roman. Maar het is geen lichte lectuur en vereist tijd en aandacht.

Synopsis

Na twee geweldige jaren van beantwoorde verliefdheid, ontstaat bij een jonge vrouw ongemak en het gevoel dat niet alles klopt in haar relatie.


Vergeef me
Titel:
Vergeef me
Auteur:
Ida Hegazi Høyer
# pagina's:
221 p.
Genre:
Romans
Uitgeverij:
De Geus
ISBN:
9789044541250
Materiaal:
Boek
Onderwerp:
Schijn en werkelijkheid, Liefde

Gerelateerde leestips