Leestip van fanne Jrees

Cécile; een knappe prestatie!

13 mei 2024

Na de vele aanbevelingen van mijn vrienden, las ik ‘Cécile’ van Ish Ait Hamou. Het verhaal draait rond het leven van Djibril, een avontuurlijke Marokkaanse jongen die droomt van een leven buiten zijn dorp. Zijn curieuze kuren leiden tot een drastische verandering in zijn leven. Hij blijft zijn leven lang worstelen met schuldgevoelens over de daden die hem zover van huis hebben gebracht. We zien de jongen opgroeien en openbloeien, tegelijkertijd zien we hem dichtklappen en inkrimpen.

Ik heb ervan genoten dit boek te lezen. Ait Hamou is er perfect in geslaagd verschillende culturele thema’s op een toegankelijke manier aan te kaarten. Het verhaal is chronologisch opgebouwd, soms wat traag, maar hierdoor kreeg je wel een beter beeld van Djibril’s mijmeringen. Op het einde volgt alles dan weer heel snel op elkaar, waardoor het einde een beetje gehaast aanvoelt.

Het verhaal bevat een aantal gaten, hierdoor kan de geloofwaardigheid van het verhaal in vraag worden gesteld. Ik vind dit persoonlijk geen probleem. Als u hier veel waarde hecht, is ‘Cécile’ misschien geen ideaal boek voor u. Toch vind ik het de moeite waard om te lezen, aangezien het boek verschillende thematieken aankaart die Ait Hamou mooi in elkaar laat overlopen. Zijn keuze voor een auctoriële verteller geeft een extra dimensie aan het boek, je krijgt een breder beeld van hoe Djibril opgroeit, en niet enkel de gedachten van één personage.

Het boek is niet alleen veelzijdig in zijn onderwerpen, ook in vorm doet het niet onder. Ait Hamou hanteert literair mooie constructies en quotes zoals: ‘Hij hoopte dat ze over de dood heen kon voelen dat hij bij haar was’ en ‘Het deed pijn, maar het was een goede pijn’. Ik vond het mooi hoe hij ook muziek wist te verwerken in zijn boek. Zo verwerkte hij ‘La vie en rose’ door Edith Pfaff in zijn verhaal. Dit brengt een extra emotionele waarde.

In conclusie vind ik dit een heel mooi verhaal, slim bedacht en doordacht gebracht. Ik raad het boek ten zeerste aan. Ik ervaarde het boek als ontspannend en meeslepend. Blij dat dit boek me heeft kunnen raken, en zal blijven raken; zeker bij het horen van ‘La vie en rose’.

Synopsis

Een 11-jarige jongen uit Marokko komt per abuis als verstekeling in Spanje terecht, waar hij zich als illegale vluchteling moet zien te redden. Twaalf jaar later brengt een foto, die toebehoorde aan zijn oudere broer, hem naar Parijs, waar hij de jonge vrouw Cécile ontmoet.

Leestip van fanne Jrees

Cécile
Titel:
Cécile
Auteur:
Ish Ait Hamou
# pagina's:
368 p.
Genre:
Romans
Uitgeverij:
Manteau
ISBN:
9789022330494
Materiaal:
Boek
Onderwerp:
Lotsbestemming, Familie, Marokko
Aanbevolen voor:
meeslepend,
aangrijpend,
bitterzoet

Gerelateerde leestips